VDSL Vectoring
Η τεχνολογία VDSL Vectoring εφαρμόζεται σε συνδρομητικές γραμμές πρόσβασης αρχιτεκτονικής Fiber to the Cabinet (FTTC) και τεχνολογίας VDSL, αυξάνοντας σημαντικά τον ρυθμό μετάδοσης (ταχύτητες έως 200Mbps). Η συγκεκριμένη τεχνολογία επιτρέπει την περαιτέρω εκμετάλλευση του υφιστάμενου δικτύου χαλκού, δεδομένου ότι επιτυγχάνονται υψηλές ταχύτητες, ενώ το κόστος είναι σχετικά χαμηλότερο, σε σχέση με την ανάπτυξη ενός δικτύου αρχιτεκτονικής Fiber to the Home (FTTH) τεχνολογίας Gigabit-capable Passive Optical Networks (GPON).
H ΕΕΤΤ, στο πλαίσιο του τέταρτου κύκλου ανάλυσης της χονδρικής αγοράς τοπικής πρόσβασης, καθόρισε τη διαδικασία για την εισαγωγή της τεχνολογίας VDSL Vectoring. Έχει ορίσει συγκεκριμένες υποχρεώσεις, οι οποίες διασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά. Σημαντική υποχρέωση αποτελεί η διάθεση εικονικού χονδρικού προϊόντος πρόσβασης, ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία μονοπωλίων στην αγορά λιανικής. Επίσης, η ΕΕΤΤ καθορίζει τις περιοχές ανάπτυξης των δικτύων.
Ο ΟΤΕ και οι εναλλακτικοί πάροχοι αξιοποιούν τη συγκεκριμένη τεχνολογία για να αναπτύξουν δίκτυα νέας γενιάς (Next Generation Access-NGA). Η τεχνολογία VDSL Vectoring αφορά στο σύνολο του δικτύου πρόσβασης του ΟΤΕ εκτός των καμπινών, με καλωδιακή απόσταση μικρότερη των 550 μέτρων σε σχέση με το αστικό κέντρο ΟΤΕ, στην οποία παρέχονται από όλους τους παρόχους υπηρεσίες VDSL από το κέντρο. Επίσης, υπάρχει δυνατότητα να εφαρμόζεται εναλλακτική αρχιτεκτονική/τεχνολογία NGA, εφόσον παρέχει λιανική ευρυζωνική πρόσβαση στο Διαδίκτυο, με ταχύτητες υψηλότερες ή ίσες των 100Mbps.
Οι πάροχοι αιτούνται περιοχές αστικών κέντρων του ΟΤΕ στις οποίες προτίθενται να υλοποιήσουν δίκτυα NGA (σε συγκεκριμένες υπαίθριες καμπίνες) και η ΕΕΤΤ, αφού εξετάσει τα αιτήματα, αναθέτει τις περιοχές, βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων. Οι πάροχοι δεσμεύονται για τον χρόνο υλοποίησης και την τεχνολογία των δικτύων τους.
Η διαδικασία ανάθεσης περιοχών περιλαμβάνει:
- Την πρώτη ανάθεση, διάρκειας 32 μηνών, με 3 φάσεις.
- Τις ετήσιες αναθέσεις.
Η ΕΕΤΤ παρακολουθεί την πορεία ανάπτυξης των δικτύων, μέσω επιτόπιων εποπτικών ελέγχων και υποχρεωτικών περιοδικών αναφορών που υποβάλλουν οι πάροχοι. Αλλαγές στην τεχνολογία/στο χρονοδιάγραμμα ενεργοποίησης των δικτύων πρέπει να εγκρίνονται από την ΕΕΤΤ.