Oι πάροχοι επιγραμμικών πλατφορμών οφείλουν να εγγραφούν στη Βάση Δεδομένων Διαφάνειας της Πράξης για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες.
Από την παραπάνω υποχρέωση εξαιρούνται οι πάροχοι που πληρούν τις προϋποθέσεις για να θεωρούνται πολύ μικρές ή μικρές επιχειρήσεις, όπως ορίζεται στη Σύσταση 2003/361/ΕΚ.
Υποχρεώσεις
Οι πάροχοι επιγραμμικών πλατφορμών καταχωρούν, χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση, τις αποφάσεις και την αιτιολόγηση που αναφέρονται στο άρθρο 17, παρ. 1, της Πράξης για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες σε δημόσια προσβάσιμη, μηχαναγνώσιμη βάση δεδομένων την οποία διαχειρίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι πάροχοι διασφαλίζουν ότι οι πληροφορίες δεν περιέχουν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα. (Άρθρο 24, παρ. 5 της Πράξης
Επισήμανση
Το άρθρο 17 αφορά όλους τους παρόχους υπηρεσιών φιλοξενίας ενώ το άρθρο 24, παρ. 5 μόνο τους παρόχους επιγραμμικών πλατφορμών που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να θεωρούνται πολύ μικρές ή μικρές επιχειρήσεις.
Διαδικασία εγγραφής
Η διαδικασία χωρίζεται σε δύο στάδια.
Στάδιο Α. Πιστοποίηση παρόχων
Α.1: Ο υπόχρεος πάροχος οφείλει να δηλώσει την πρόθεσή του να εγγραφεί στη Βάση Δεδομένων Διαφάνειας της Πράξης για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες, συμπληρώνοντας και υποβάλλοντας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη σχετική φόρμα. H Επιτροπή ενημερώνει κατόπιν τον Συντονιστή Ψηφιακών Υπηρεσιών (DSC) της χώρας κύριας εγκατάστασης του παρόχου. Για την Ελλάδα ως Συντονιστής έχει οριστεί η ΕΕΤΤ.
Α.2: O πάροχος οφείλει να υποβάλει στην ΕΕΤΤ σχετικό αίτημα, μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail), επισυνάπτοντας συμπληρωμένο τον Πίνακα Α και τα δικαιολογητικά του Πίνακα Β. Το αίτημα αποστέλλεται στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις info@eett.gr και DSA-Transparency-DB@eett.gr
Ερωτήσεις μπορούν να αποστέλλονται στη διεύθυνση DSA-Transparency-DB@eett.gr
Α.3 Η ΕΕΤΤ αξιολογεί και επικυρώνει κάθε αίτημα. Στη συνέχεια, για κάθε επικυρωμένο αίτημα ενημερώνει ηλεκτρονικά την Επιτροπή, καταχωρώντας μία νέα εγγραφή στο σύστημα AGORA.
Στάδιο Β: Πρόσβαση στη βάση δεδομένων
B.1: Δοκιμαστικό περιβάλλον
Μόλις καταχωρηθεί μία νέα εγγραφή (στάδιο Α.3), ο πάροχος αποκτά πρόσβαση σε δοκιμαστικό περιβάλλον (testing environment), για να προβεί σε δοκιμές υποβολής μέσω διεπαφής προγραμματισμού εφαρμογής (API) ή web φόρμας.
B.2: Παραγωγικό περιβάλλον
Μόλις ολοκληρωθεί επιτυχώς η δοκιμαστική φάση (στάδιο Β.1), ο πάροχος μεταβαίνει στο περιβάλλον παραγωγής (production environment), στο οποίο μπορεί να καταχωρεί τις αποφάσεις και την αιτιολόγηση.