Η Καθηγήτρια Αριστέα Σινανιώτη-Μαρούδη είναι Μέλος της Ολομέλειας της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) από τον Ιανουάριο του 2018.
Είναι Τακτική Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς από το 2006. Εξελέγη Λέκτορας Eμπορικού Δικαίου στο παραπάνω Πανεπιστήμιο, το 1991, και Λέκτορας της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) το 1990. Επίσης, από το 2001, είναι Καθηγήτρια Εμπορικού Δικαίου στη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας. Διετέλεσε επιστημονική συνεργάτης του Max-Planck-Institut του Μονάχου, στον τομέα της βιομηχανικής και πνευματικής ιδιοκτησίας και του δικαίου του ανταγωνισμού, καθώς και της Νομικής Σχολής του Ludwig-Maximilians-Universität München.
Είναι δικηγόρος Αθηνών παρ’ Αρείω Πάγω. Η δικηγορική και γνωμοδοτική δραστηριότητά της αφορά κυρίως στο δίκαιο εταιρειών και ανταγωνισμού, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και στο δίκαιο ηλεκτρονικού εμπορίου, πληροφορικής, προστασίας του καταναλωτή, το δίκαιο διανοητικής ιδιοκτησίας και το ασφαλιστικό δίκαιο. Έχει παρασταθεί ενώπιον ελληνικών και ευρωπαϊκών δικαστηρίων, καθώς και διαιτητικών οργάνων. Διετέλεσε Μέλος της Ολομέλειας της Επιτροπής Ανταγωνισμού, από το 2005 έως το 2009, καθώς και νομοπαρασκευαστικών επιτροπών, το διάστημα 2004-2017.
Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά της άπτονται πλείστων σύγχρονων προβληματικών του εμπορικού δικαίου και δικαίου των επιχειρήσεων. Έχει συγγράψει 14 νομικά συγγράμματα και μονογραφίες, καθώς επίσης, περισσότερα από 150 άρθρα, μελέτες και γνωμοδοτήσεις. Είναι εισηγήτρια σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια και επίσης, μέλος συντακτικών επιτροπών νομικών περιοδικών, στο αντικείμενο του εμπορικού δικαίου.
Η Καθηγήτρια Αριστέα Σινανιώτη-Μαρούδη είναι αριστούχος πτυχιούχος της Νομικής Σχολής Αθηνών. Κατέχει διδακτορικό δίπλωμα από το Ludwig-Maximilians-Universität München (αξιολόγηση: magna cum laude), ενώ έχει φοιτήσει, με υποτροφία της ολλανδικής κυβέρνησης, στο Τμήμα Ιδιωτικού Διεθνούς Δικαίου της Ακαδημίας Διεθνούς Δικαίου της Χάγης. Για τις μεταπτυχιακές σπουδές της και την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής, έλαβε υποτροφία από το Ίδρυμα Ωνάση και τη Max-Planck-Gesellschaft.