MENU
Αναζήτηση

ΚΛΕΙΣΙΜΟ

ITU

H Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών (International Telecommunication Union-ITU) αποτελεί τον εξειδικευμένο οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με θέματα Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ). Έχει τρεις βασικούς τομείς δραστηριοτήτων, τον Τομέα Ραδιοεπικοινωνιών (Radiocommunication Sector ITU-R), τον Τομέα Τυποποίησης Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών (Telecommunication Standardization Sector ITU-T) και τον Τομέα Ανάπτυξης Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών (Telecommunication Development Sector ITU-D). Η ITU για να διευκολύνει τη διεθνή συνδεσιμότητα στα δίκτυα επικοινωνιών, απονέμει το παγκόσμιο ραδιοφάσμα και τις δορυφορικές τροχιές και αναπτύσσει τα τεχνικά πρότυπα που διασφαλίζουν ότι τα δίκτυα και οι τεχνολογίες διασυνδέονται απρόσκοπτα.

Η ΕΕΤΤ συμμετέχει στις εργασίες των ακόλουθων Ομάδων Εργασίας (Study Group-SG):

ITU-R: 

  • SG1 (Spectrum Monitoring, Spectrum engineering techniques): Σχετικά με θέματα εποπτείας και ελέγχου φάσματος και ειδικότερα, τεχνολογίες δικτύων εποπτείας φάσματος, τύπος και επεξεργασία των δεδομένων που συλλέγονται, διαδικασίες μέτρησης κατάληψης φάσματος κ.ά.
  • SG 4 (Satellite Services): Αντικείμενό της αποτελούν συστήματα και δίκτυα για τη σταθερή/κινητή δορυφορική υπηρεσία, την υπηρεσία εκπομπής δορυφόρου και την υπηρεσία ραδιοπροσδιορισμού δορυφόρου.
  • SG5 (Systems and networks for fixed, mobile, radiodetermination, amateur and amateur-satellite services): Ασχολείται με τις επίγειες υπηρεσίες και ειδικότερα, θέματα που άπτονται της κινητής υπηρεσίας ξηράς, της ασύρματης πρόσβασης στη σταθερή υπηρεσία, της υπηρεσίας ραδιοερασιτεχνικών και ραδιοερασιτεχνικών/δορυφορικών υπηρεσιών κ.ά. 
  • SG6 (Terrestrial Broadcasting Delivery, Broadcast Service Assembly and Access): Αντικείμενό της αποτελεί η υπηρεσία ευρυεκπομπής και ειδικότερα, θέματα που αφορούν στην επίγεια ψηφιακή μετάδοση, τον σχεδιασμό και υλοποίηση δικτύων ενιαίας συχνότητας (Single Frequency Networks-SFN), την κοινή χρήση φάσματος κ.ά.

Στις εργασίες των παραπάνω ομάδων παρουσιάζονται οι εξελίξεις σε κάθε τομέα και συμμετέχουν εξειδικευμένα στελέχη από τη δημόσια διοίκηση, τις Εθνικές Ρυθμιστικές Αρχές (ΕΡΑ) και τον τομέα της βιομηχανίας. Σε αυτό το πλαίσιο, λαμβάνονται σχετικές αποφάσεις, μέσω της έγκρισης συστάσεων και της έκδοσης αναφορών.

ITU-T: H ITU έχει δημιουργήσει το SG12 για τη δημιουργία διεθνών συστάσεων (ITU-T Recommendations), αναφορικά με την ποιότητα των υπηρεσιών (Quality of Service-QoS) και την εμπειρία του τελικού χρήστη (Quality of Experience-QoE). Το αντικείμενο της ομάδας επεκτείνεται σε όλο το εύρος των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, ανεξαρτήτως της τεχνολογίας/τοπολογίας (σταθερά ή κινητά δίκτυα) και των εφαρμογών ή υπηρεσιών (φωνή, δεδομένα ή εφαρμογές πολυμέσων). Επίσης, έχει δημιουργηθεί το Quality of Service Development Group (QSDG), με πρωταρχικό στόχο τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών από τα δίκτυα κινητών επικοινωνιών. Η ΕΕΤΤ συμμετέχει με στελέχη της στις σχετικές συναντήσεις εργασίας για τα παραπάνω θέματα.

Ομάδα Εμπειρογνωμόνων για τους Τηλεπικοινωνιακούς Δείκτες (Expert Group on Telecom Indicators-EGTI): Αναθεωρεί και προτείνει τους δείκτες και τα στοιχεία που συλλέγει η ITU από τους παρόχους, καθώς και τη συναφή μεθοδολογία. Η ΕΕΤΤ συμμετέχει στις εργασίες της ομάδας σχετικά με θέματα δεικτών τιμών, σταθερής ευρυζωνικής πρόσβασης και κίνησης, καθώς και στην αναθεώρηση του Οδηγού των δεικτών ΤΠΕ της ITU (Handbook on Telecommunication/ICT Indicators). Παράλληλα και με αφετηρία το 2020, συντονίζει τις εργασίες για την αναθεώρηση των δεικτών διεθνούς περιαγωγής.

Ομάδα Εμπειρογνωμόνων για τoν ανασχεδιασμό του σύνθετου δείκτη: Εξετάζει τον βαθμό και τον τρόπο που πρέπει να δομηθεί ένας νέος σύνθετος δείκτης για να αντικαταστήσει τον ICT Development Index-IDI.

  • Είδος δημοσίευσης