MENU
Αναζήτηση

ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Γενικές πληροφορίες

Οι «αξιόπιστες πηγές επισήμανσης παράνομου περιεχομένου (trusted flaggers)» είναι φορείς που εξειδικεύονται στον εντοπισμό παράνομου περιεχομένου στο Διαδίκτυο.

Παράνομο περιεχόμενο σε επίπεδο ΕΕ μπορεί να είναι π.χ. υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, τρομοκρατικό περιεχόμενο, ρητορική μίσους, μη ασφαλή προϊόντα ή προϊόντα παραποίησης/απομίμησης, χρήση ιδιωτικών εικόνων (φωτογραφιών, βίντεο) χωρίς συναίνεση, χρήση υλικού που προστατεύεται από δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας χωρίς έγκριση. Το τι συνιστά παράνομο περιεχόμενο ορίζεται στο ενωσιακό/εθνικό νομικό πλαίσιο. Σε περίπτωση που περιεχόμενο θεωρείται παράνομο μόνο σε ένα κράτος μέλος, κατά γενικό κανόνα αφαιρείται μόνο στη συγκεκριμένη επικράτεια. Οι πάροχοι πλατφορμών οφείλουν να εξετάζουν κατά προτεραιότητα τις ειδοποιήσεις που τους υποβάλλουν οι παραπάνω φορείς, δεδομένου ότι διακρίνονται από μεγαλύτερη ακρίβεια.

Για τους φορείς που έχουν έδρα στην Ελλάδα, αρμόδια αρχή για την αναγνώριση της ιδιότητας της αξιόπιστης πηγής επισήμανσης παράνομου περιεχομένου είναι η ΕΕΤΤ, στην οποία έχει ανατεθεί ο ρόλος του Συντονιστή Ψηφιακών Υπηρεσιών.

Οι αξιόπιστες πηγές επισήμανσης παράνομου περιεχομένου οφείλουν να πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις/κριτήρια (άρθρο 22 της Πράξης για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες):

  • Ιδιαίτερη εμπειρογνωσία και ικανότητα για την ανίχνευση, τον εντοπισμό και την αναφορά παράνομου περιεχομένου.
  • Ανεξαρτησία από κάθε πάροχο επιγραμμικών πλατφορμών.
  • Επιμέλεια, ακρίβεια και αντικειμενικότητα κατά τον εντοπισμό παράνομου περιεχομένου και την υποβολή ειδοποιήσεων στους παρόχους πλατφορμών.

Η αναγνώριση της ιδιότητας από την ΕΕΤΤ έχει διάρκεια τρία έτη.

  • Είδος δημοσίευσης