Στο πλαίσιο του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (ΚΠΣ), η ΕΕΤΤ υλοποίησε 10 έργα (15 υποέργα) συνολικής δαπάνης 20.862.958 ευρώ, τα οποία αξιοποιούνται μέχρι σήμερα για την επιτέλεση του έργου της.
Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση των έργων πραγματοποιήθηκε εξ ολοκλήρου από την ΕΕΤΤ, με γνώμονα τις ανάγκες της νεοσύστατης τότε Αρχής, μέσω της προμήθειας κατάλληλου εξοπλισμού και της οργάνωσης των οργανικών μονάδων της και των διαδικασιών λειτουργίας της. Οι ανάγκες αυτές αποτυπώθηκαν σε επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο επίσης χρηματοδοτήθηκε μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΕΠ) Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ) του Γ’ ΚΠΣ. Η ΕΕΤΤ μέσω της υλοποίησης των έργων απέκτησε σημαντική τεχνογνωσία.
Τα έργα είναι τα ακόλουθα:
Συνολική δαπάνη: 96.967 ευρώ
Αντικείμενο έργου: Εκπόνηση επιχειρησιακού σχεδίου, το οποίο περιλαμβάνει 3 ενότητες:
- Ανάλυση υφιστάμενης κατάστασης: Περιγράφονται οι δραστηριότητες, οι μηχανισμοί και τα συστήματα υποστήριξης της ΕΕΤΤ και παράλληλα παρουσιάζονται τα χαρακτηριστικά του ευρύτερου περιβάλλοντος δραστηριοποίησής της.
- Ανάπτυξη και επιχειρησιακός σχεδιασμός υλοποίησης: Πραγματοποιείται ο επιχειρησιακός σχεδιασμός, αναλύεται ο τρόπος υλοποίησης και προσδιορίζονται οι κρίσιμοι παράγοντες επιτυχίας.
- Σχέδια δράσης: Περιγράφονται τα έργα που κρίνονται απαραίτητα για την υλοποίηση των ενεργειών που προδιαγράφονται στον επιχειρησιακό σχεδιασμό.
Συνολική δαπάνη: 785.946 ευρώ
Αντικείμενο έργου: Εκπόνηση μελετών για θέματα σχετικά με την οργάνωση της Διεύθυνσης Φάσματος, με στόχο την αποδοτική λειτουργία της. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνονται μελέτες σχετικά με προτεινόμενες παρεμβάσεις για τη βελτίωση της αποδοτικότητας και την επίτευξη των στόχων της ΕΕΤΤ στον χώρο του φάσματος. Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις περιλαμβάνουν και εξειδικεύουν τα παρακάτω:
- Πολιτικές που σχετίζονται με τη διαχείριση/εποπτεία φάσματος και διαχείριση θεμάτων τηλεπικοινωνιακού τερματικού εξοπλισμού και εξοπλισμού ραδιοεπικοινωνιών.
- Κανονιστικά κείμενα που σχετίζονται με τη διαχείριση/εποπτεία φάσματος και πιστοποίηση τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού και εξοπλισμού ραδιοεπικοινωνιών για την εφαρμογή των προτεινόμενων πολιτικών.
- Οργάνωση και σχεδιασμός διαδικασιών και εντύπων που αφορούν στη λειτουργία της Διεύθυνσης Φάσματος.
- Διαδικασίες στελέχωσης της Διεύθυνσης Φάσματος και σχέδιο εκπαίδευσης του προσωπικού.
- Βήματα μετάβασης στην προτεινόμενη κατάσταση και σχετική υποστήριξη.
Συνολική δαπάνη: 15.975.846 ευρώ
Αντικείμενο έργου: Ανάπτυξη των απαραίτητων διαδικασιών και απόκτηση πλήρους πληροφοριακού συστήματος και εξοπλισμού μετρήσεων για τη διαχείριση του φάσματος και τη συνεχή εποπτεία του στους Νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης. Αποτελείται από δύο υποέργα:
- Υποέργο 1: Παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών εξειδικευμένης τεχνικής υποστήριξης για την εκτέλεση του Υποέργου 2.
- Υποέργο 2: Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού και λογισμικού για τη διαχείριση και εποπτεία του φάσματος στους Νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης.
Συνολική δαπάνη: 161.212 ευρώ
Αντικείμενο έργου: Εκπόνηση μελέτης αναθεώρησης και κατάρτισης της τιμολογιακής πολιτικής αναφορικά με τις υποχρεώσεις και τους στόχους της ΕΕΤΤ σχετικά με τη διαχείριση και την εποπτεία του φάσματος ραδιοσυχνοτήτων. Η μελέτη περιλαμβάνει τα ακόλουθα:
- Καταγραφή της μεθοδολογίας κοστολόγησης και των τελών χρήσης του φάσματος στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).
- Καθορισμός των τελών (και του κόστους) φάσματος ραδιοσυχνοτήτων για κάθε υπηρεσία ραδιοεπικοινωνίας, για μεμονωμένες εκχωρήσεις και για εθνικά τηλεπικοινωνιακά δίκτυα.
- Σύνταξη σχετικού Κανονισμού που περιλαμβάνει τα τέλη και την περιγραφή των διαδικασιών για την τιμολόγηση του φάσματος, καθώς και τις διαδικασίες για την καταβολή και την είσπραξη των τελών.
Συνολική δαπάνη: 252.795 ευρώ
Αντικείμενο έργου: Διεξαγωγή μελέτης για τον ανασχεδιασμό των επιχειρησιακών λειτουργιών και διαδικασιών της ΕΕΤΤ και τον εκσυγχρονισμό των δομών της, όπου αυτό επιβάλλεται, ώστε να ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες απαιτήσεις του ρόλου της και να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες προς τους πολίτες.
Συνολική δαπάνη: 418.608 ευρώ
Αντικείμενο έργου: Αναβάθμιση του τρόπου λειτουργίας της ΕΕΤΤ και βελτίωση της αποτελεσματικότητάς της αναφορικά με την παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες και τους συναλλασσόμενους φορείς.
- Υποέργο 1: Προμήθεια εξοπλισμού πληροφορικής για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών λόγω στελέχωσης της ΕΕΤΤ και εφαρμογής νέου οργανογράμματος (που προέκυψε από τη μελέτη οργάνωσης της ΕΕΤΤ) αλλά και σύμφωνα με τις απαιτήσεις σε υλικό και λογισμικό, που καταγράφηκαν στη μελέτη οργάνωσης της ΕΕΤΤ και στην αποτύπωση της παρούσας κατάστασης, η οποία πραγματοποιήθηκε κατά την α΄ φάση της εκπόνησης του επιχειρησιακού σχεδίου της ΕΕΤΤ.
- Υποέργο 2: Προμήθεια και εγκατάσταση του απαιτούμενου τηλεπικοινωνιακού δικτυακού εξοπλισμού, για την εσωτερική δικτύωση της ΕΕΤΤ και τη σύνδεσή της με το Διαδίκτυο.
Συνολική δαπάνη: 1.249.208 ευρώ
Αντικείμενο έργου: Αναβάθμιση του τρόπου λειτουργίας της ΕΕΤΤ και βελτίωση της αποτελεσματικότητάς της στην παροχή των υπηρεσιών προς τους πολίτες και τους συναλλασσόμενους φορείς, μέσω της ανάπτυξης και εγκατάστασης ΟΠΣ το οποίο υποστηρίζει τις λειτουργίες της. Η υλοποίηση κρίθηκε ως αναγκαία για την αποτελεσματική και αποδοτικότερη λειτουργία λόγω των νέων συνθηκών που θέτει η Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ), οι τεχνολογικές εξελίξεις και οι απαιτήσεις λειτουργίας της ΕΕΤΤ. Το ΟΠΣ βασίζεται στις γενικές αρχές σχεδίασης ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος και αντικατοπτρίζει τις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις. Το ΟΠΣ σχεδιάστηκε με στόχο να:
- Αντιμετωπίζει με ενιαίο τρόπο το σύνολο των λειτουργιών της ΕΕΤΤ και παράλληλα, τις μελλοντικές ανάγκες επέκτασής της.
- Εξυπηρετεί την αποτελεσματική λειτουργία της ΕΕΤΤ βάσει της νέας οργανωτικής δομής που θα εφαρμοσθεί.
- Βασίζεται σε σύνολο κοινών δεδομένων, τα οποία θα χρησιμοποιούνται από τα επιμέρους υποσυστήματα (εφαρμογές) που το συγκροτούν.
- Προσφέρει ένα φιλικό, ομοιόμορφο και αξιόπιστο περιβάλλον εργασίας για τον τελικό χρήστη.
- Παρέχει δυνατότητα συνεργασίας και ανταλλαγής στοιχείων με άλλα πληροφοριακά συστήματα που ακολουθούν τις ίδιες βασικές αρχές σχεδίασης.
- Παρέχει ασφάλεια στις διαδικασίες προσπέλασης στοιχείων.
Συνολική δαπάνη: 1.037.153 ευρώ
Αντικείμενο έργου: Εκπόνηση μελετών με στόχο την αποτύπωση της ταχυδρομικής αγοράς και προσδιορισμός των απαραίτητων λειτουργιών για τη συνεχή μέτρηση της Καθολικής Υπηρεσίας (ΚΥ).
- Υποέργο 1: Εκπόνηση μελέτης και έρευνας της ταχυδρομικής αγοράς σχετικά με τους ακόλουθους άξονες εξέλιξης και ανάπτυξης της ταχυδρομικής αγοράς:
- Μέγεθος, πρόσφατη ιστορική εξέλιξη και μελλοντικές τάσεις, στην ταχυδρομική αγορά στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη.
- Κωδικοποίηση των παρεχομένων υπηρεσιών και υιοθέτηση συστήματος κωδικοποίησης γεωγραφικών περιοχών.
- Καταγραφή των μεγάλων επιχειρηματικών κέντρων/συσπειρώσεων επιχειρήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
- Αναγκαία μέτρα για την ανάπτυξη της ταχυδρομικής αγοράς και του ανταγωνισμού σε αυτήν.
- Υποέργο 2: Μέτρηση της ποιότητας της ΚΥ στην Ελλάδα. Περιλαμβάνει την εκπόνηση μελέτης για τον προσδιορισμό των απαραίτητων προδιαγραφών/στοιχείων/διαδικασιών για τη μέτρηση της ΚΥ και στη συνέχεια, την εκτέλεση της μελέτης για την παροχή εξαμηνιαίων εκθέσεων αποτελεσμάτων μέτρησής της.
Συνολική δαπάνη: 564.911 ευρώ
Αντικείμενο έργου: Οργάνωση και σχεδιασμός της αρχιτεκτονικής, του μηχανισμού και των διαδικασιών, καθώς και εφαρμογή του σχήματος εθελοντικής διαπίστευσης και του εκείνου του ελέγχου και εποπτείας των παρόχων υπηρεσιών. Το έργο έχει δύο κύριες κατευθύνσεις:
- Παροχή απαραίτητων στοιχείων και ανάλυσή τους, ώστε η ΕΕΤΤ να επιλέξει το καταλληλότερο σχήμα εθελοντικής διαπίστευσης και εποπτείας-ελέγχου των παρόχων υπηρεσιών πιστοποίησης, και ανάλυση, προσδιορισμός κριτηρίων, απαιτήσεων, προδιαγραφών για την υλοποίηση και λειτουργία του.
- Προσδιορισμός διαδικασίας και πλαισίου λειτουργίας, καθώς και ανάλυση όλων των απαραίτητων στοιχείων, ώστε να οριστούν οι φορείς που θα ελέγχουν τις αιτήσεις των παρόχων υπηρεσιών πιστοποίησης ηλεκτρονικής υπογραφής για εθελοντική διαπίστευση και των φορέων που θα ελέγχουν τα προϊόντα ηλεκτρονικής υπογραφής.
Συνολική δαπάνη: 320.312 ευρώ
Αντικείμενο έργου: Ανάπτυξη των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της ΕΕΤΤ, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του νέου περιβάλλοντος που διαμορφώνουν αφενός η λειτουργία ανεξάρτητων Εθνικών Ρυθμιστικών Αρχών (ΕΡΑ), σε διεθνές και εθνικό επίπεδο, και αφετέρου οι Τεχνολογίες Πληροφοριών και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) και η ΚτΠ. Το συγκεκριμένο έργο απευθύνεται στο σύνολο των εργαζομένων της ΕΕΤΤ, με εξειδικευμένο περιεχόμενο για κάθε κατηγορία. Στο πλαίσιο των επιμέρους δράσεων, σχεδιάσθηκαν και εφαρμόσθηκαν προγράμματα εξειδικευμένης κατάρτισης (τεχνολογίες αιχμής, θέματα λειτουργίας ΕΡΑ και χρήση πληροφορικών εφαρμογών) που εξειδικεύθηκαν σύμφωνα με τις ανάγκες και το αντικείμενο εργασίας των επιμέρους κατηγοριών του προσωπικού της ΕΕΤΤ.