MENU
Αναζήτηση

ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Αρχική > Δελτία τύπου > Συμμετοχή του Προέδρου της ΕΕΤΤ, Καθηγ. Κ. Μασσέλου στο Aspen Forum 2024
Title Date Icon 27/08/2024

Συμμετοχή του Προέδρου της ΕΕΤΤ, Καθηγ. Κ. Μασσέλου στο Aspen Forum 2024

Ο Πρόεδρος της ΕΕΤΤ και Αντιπρόεδρος του Σώματος Ευρωπαίων Ρυθμιστών για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες (Body of European Regulators for Electronic Communications-BEREC) για το 2024, Καθηγ. Κων/νος Μασσέλος, συμμετείχε στο Aspen Forum που πραγματοποιήθηκε στις 18-20 Αυγούστου στο Κολοράντο των ΗΠΑ. Το Aspen Forum που διοργανώνεται από το Technology Policy Institute, αποτελεί μία από τις κορυφαίες συναντήσεις για θέματα τεχνολογικής πολιτικής, στο οποίο συμμετέχουν παράγοντες της αμερικανικής αγοράς, ακαδημαϊκοί και ανώτερα/ανώτατα κυβερνητικά στελέχη των ΗΠΑ. Η παρουσία του κ. Μασσέλου, ο οποίος ήταν ο μόνος προσκεκλημένος ομιλητής εκτός ΗΠΑ και Καναδά, προσέφερε τη σπουδαία δυνατότητα εκπροσώπησης της ΕΕΤΤ, αλλά και την ευκαιρία διατύπωσης απόψεων από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πιο συγκεκριμένα, συμμετέχοντας σε panel με τίτλο “Global Telecom Regulators”, ο Πρόεδρος της ΕΕΤΤ αναφέρθηκε στη μεγάλη πρόκληση της μετάβασης από τα δίκτυα χαλκού στα δίκτυα οπτικών ινών (fiber to the home/FTTH) επισημαίνοντας την ανάγκη διαμόρφωσης σαφών και απλών διαδικασιών και συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος μετάβασης (copper switch off), σαφούς στρατηγικής επίτευξης στόχων κάλυψης, αλλά και ενίσχυσης του ανταγωνισμού στις υποδομές. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μασσέλος αναφέρθηκε και στη μεγάλη πρόκληση της διασύνδεσης παλαιών κτηρίων τα οποία  δεν διαθέτουν καλωδίωση οπτικής ίνας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη αναζήτησης υβριδικών τεχνικών λύσεων οι οποίες αξιοποιούν υπάρχουσες υποδομές καλωδίωσης ή ασύρματες τεχνολογίες, υπό την προϋπόθεση ότι επιτυγχάνουν ποιότητα υπηρεσίας επιπέδου οπτικής ίνας (τουλάχιστον 1 Gbps download), ώστε να ξεπεραστούν προβλήματα όπως το κόστος των τεχνικών εργασιών, οι ελλείψεις τεχνικού προσωπικού και η διστακτικότητα των καταναλωτών να δεχθούν τεχνικές παρεμβάσεις στο χώρο τους

Αναφορικά με τη σταθερή συνδεσιμότητα, ο κ. Μασσέλος επισήμανε τα πλεονεκτήματα των μικροδορυφόρων χαμηλής τροχιάς (Low Earth Orbit satellites-LEO) στον τομέα αυτό, ενώ σχετικά με τις κινητές επικοινωνίες έκανε μνεία στις υπηρεσίες direct-to-device (D2D) μέσω μικροδορυφόρων χαμηλής τροχιάς, οι οποίες μπορούν να προσφέρουν συνδεσιμότητα σε τοποθεσίες με ανεπαρκή κάλυψη από σταθερά ή κινητά επίγεια δίκτυα.

Σχετικά με τα δίκτυα 5G, ο κ. Μασσέλος  ανέφερε ως προτεραιότητες (α) την εξάπλωση των stand alone δικτύων που προσφέρουν τη δυνατότητα για υλοποίηση του Network Slicing, (β) τη μετατόπιση της ανάπτυξης δικτύου προς αρχιτεκτονικές βασισμένες στην πυκνή χρήση μικρών σταθμών βάσης (micro/pico cells) και mmWave φάσματος και (γ) την ανάπτυξη περισσότερων εφαρμογών 5G, κυρίως σε τομείς όπως η βιομηχανία, οι μεταφορές, τα logistics και ο τουρισμός.

Τέλος, ο Πρόεδρος της ΕΕΤΤ έκανε ειδική αναφορά στις προκλήσεις που σχετίζονται με την ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης, αναφέροντας ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να καταφέρουν οι κοινωνίες να παρακολουθήσουν τους επαναστατικούς τρόπους με τους οποίους η Τεχνητή Νοημοσύνη θα επηρεάσει την καθημερινότητά στο εγγύς μέλλον. Επιπλέον αναφέρθηκε στις χρήσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και ιδιαίτερα στη χρήση της μηχανικής μάθησης (machine learning) σε Software Defined Networks για τον χρονοπρογραμματισμό της εξαιρετικά πολύπλοκης κίνησης, με τρόπο που θα βελτιώσει, ανά συγκεκριμένη χρήση, τη συνολική ανταπόκριση του δικτύου.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Γρηγόρης Καρίμαλης

Τμ. Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων

T 210 615 1013

E gkarimalis@eett.gr

  • Είδος δημοσίευσης