Η ενδεδειγμένη και προτεινόμενη διαδικασία επίλυσης διαφορών περιλαμβάνει τα ακόλουθα στάδια:
Α. Φιλικός διακανονισμός εντός ή εκτός ΧΥΚ
Επικοινωνήστε εγγράφως με το Τμήμα Εξυπηρέτησης Καταναλωτών της εταιρείας και ζητήστε να μάθετε τι προβλέπεται στο ΧΥΚ και ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθήσετε. Μπορείτε να ζητήσετε και τη βοήθεια αναγνωρισμένης οργάνωσης καταναλωτών. Έχετε προθεσμία 6 μηνών από την κατάθεση του ταχυδρομικού αντικειμένου εντός της οποίας οφείλετε να ασκήσετε τα δικαιώματά σας. Δικαίωμα υποβολής αιτήματος αποζημίωσης έχει ο παραλήπτης ή ο αποστολέας.
Β. Επιτροπή Επίλυσης Διαφορών
Αν ο φιλικός διακανονισμός με την εταιρεία αποτύχει, έχετε δικαίωμα να αιτηθείτε τη σύγκληση της Επιτροπής Επίλυσης Διαφορών (ΕΕΔ), η σύσταση της οποίας προβλέπεται στο ΧΥΚ κάθε εταιρείας. Στην ΕΕΔ έχετε δικαίωμα παράστασης προκειμένου να υποστηρίξετε την καταγγελία σας ενώ υποχρεωτικά μετέχει και ένας εκπρόσωπος καταναλωτών.
Γ. Υποβολή καταγγελίας στην ΕΕΤΤ
Αν τα προηγούμενα βήματα αποτύχουν, η εταιρεία κωλυσιεργεί, δεν απαντά στις επιστολές σας ή δε συγκαλεί την ΕΕΔ, τότε μπορείτε να απευθυνθείτε στην ΕΕΤΤ, η οποία θα φροντίσει για την ορθή τήρηση του ΧΥΚ, ενώ δύναται και να αναλάβει τυχόν ελεγκτικές ενέργειες κατά της εταιρείας.
Δ. Εξωδικαστική ή δικαστική επίλυση διαφορών
Ανεξάρτητα από την υποβολή καταγγελίας στην ΕΕΤΤ και, κυρίως, για απαιτήσεις που δεν προβλέπονται στο ΧΥΚ, έχετε το δικαίωμα να απευθυνθείτε σε άλλες Ανεξάρτητες Αρχές για ανέξοδη και εξωδικαστική λύση του προβλήματός σας (π.χ. Συνήγορος του Καταναλωτή) ή να προσφύγετε στη Δικαιοσύνη.