MENU
Αναζήτηση

ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Αρχική > Δελτία τύπου > Παράδοση της Έκθεσης Πεπραγμένων για το έτος 2020 στον Πρόεδρο της Βουλής
Title Date Icon 11/11/2021

Παράδοση της Έκθεσης Πεπραγμένων για το έτος 2020 στον Πρόεδρο της Βουλής

Ο Πρόεδρος της ΕΕΤΤ, Καθηγητής Κωνσταντίνος Μασσέλος, παρέδωσε σήμερα στον Πρόεδρο της Βουλής, κ. Κωνσταντίνο Τασούλα, την Έκθεση Πεπραγμένων για το έτος 2020 η οποία παρουσιάζει το έργο και τις δράσεις της Αρχής.

Το 2020, συντελέστηκε ένα σημαντικό βήμα προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας με τη χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοφάσματος για την ανάπτυξη δικτύων κινητών επικοινωνιών 5ης γενιάς (5G). Οι καινοτόμες υπηρεσίες 5G αναμένεται να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, διαμορφώνοντας νέες αναπτυξιακές ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις, προς όφελος της εθνικής οικονομίας. Παράλληλα, θα συμβάλουν στη βελτίωση της καθημερινότητας των καταναλωτών, με την κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών συνδεσιμότητας, καθώς και την παροχή νέων υπηρεσιών και εφαρμογών, όπως το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things-IoT). Επισημαίνεται ότι η διαγωνιστική διαδικασία, που υλοποίησε η ΕΕΤΤ, απέφερε στον κρατικό προϋπολογισμό 372,26 εκατ. ευρώ.

Κατά τη διάρκεια του έτους, η ΕΕΤΤ ανταποκρίθηκε στις αυξημένες ανάγκες που προέκυψαν, λόγω της εντατικής χρήσης των ηλεκτρονικών επικοινωνιών και ταχυδρομικών υπηρεσιών, στο πλαίσιο της πανδημίας COVID-19. Με τις πρωτοβουλίες της, ενίσχυσε το επίπεδο προστασίας των καταναλωτών, δίνοντας παράλληλα έμφαση στη συστηματική ενημέρωσή τους για σημαντικά θέματα. Το 2020, με τις ρυθμιστικές και εποπτικές-ελεγκτικές δράσεις της και παρεμβάσεις σε θέματα ανταγωνισμού, διασφάλισε την εύρυθμη λειτουργία των αγορών ηλεκτρονικών επικοινωνιών και ταχυδρομικών υπηρεσιών, καθώς και τη βέλτιστη αξιοποίηση του ραδιοφάσματος. Αξιοσημείωτος ήταν ο ρόλος της στις διεθνείς εξελίξεις, στο πλαίσιο της Προεδρίας του European Regulators Group for Postal Services (ERGP) που κατείχε για το 2020, αλλά και γενικότερα μέσω της συμμετοχής της σε διεθνείς φορείς.

 

Ακολουθούν σημαντικά στοιχεία σχετικά με δράσεις της ΕΕΤΤ:

Σημαντικά στοιχεία για το έτος 2020

 

Το 2020 αποτέλεσε επίσης έτος ορόσημο δεδομένου ότι συμπληρώθηκαν 20 χρόνια (2000-2020) από την έναρξη της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Η ΕΕΤΤ, ως ρυθμιστής της αγοράς και αρμόδια αρχή ανταγωνισμού για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες και τις ταχυδρομικές υπηρεσίες, διαμόρφωσε το κατάλληλο πλαίσιο για την εδραίωση του ανταγωνισμού, στη βάση ισότιμων όρων για όλους τους παρόχους και παρενέβη, όπου κρίθηκε απαραίτητο, με στόχο την παροχή ποικίλων και προσιτών επιλογών στους καταναλωτές.

Ειδικότερα, οι βασικοί άξονες δράσεων της ΕΕΤΤ, τη συγκεκριμένη περίοδο, ήταν οι ακόλουθοι:

  • 2000-2005: Απελευθέρωση αγοράς
  • 2006-2015: Προώθηση της ευρυζωνικότητας
  • 2016-2020: Ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι:

  • 13.318.206 αριθμοί σταθερής και κινητής τηλεφωνίας μεταφέρθηκαν, το διάστημα 2004-2020, μέσω φορητότητας αριθμών.
  • Σε 4.270.473 ανήλθαν οι ευρυζωνικές γραμμές το 2020, από 487.893 το 2006.
  • Σε 0,62 ευρωλεπτά/λεπτό μειώθηκαν τα τέλη τερματισμού κινητής τηλεφωνίας το 2020, από 7,86 ευρωλεπτά/λεπτό το 2009.
  • 2,11 δισ. ευρώ ήταν τα έσοδα για τον κρατικό προϋπολογισμό που προήλθαν από την εκχώρηση φάσματος, μέσω διαγωνιστικών διαδικασιών, την περίοδο 2000-2020.

Σημαντικές δράσεις και στοιχεία για την περίοδο 2000-2020

 

Σύμφωνα με δήλωση του Προέδρου της ΕΕΤΤ «Σε έναν τομέα που συνεχώς μεταβάλλεται και αναδιαμορφώνεται, η ΕΕΤΤ θα εξακολουθήσει να αποτελεί τον στυλοβάτη της ανάπτυξης των ηλεκτρονικών επικοινωνιών και της βελτίωσης των ταχυδρομικών υπηρεσιών. Παράλληλα, θα συνεχίσει το έργο της με ρυθμιστικές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις, στο πλαίσιο του δικαίου του ελεύθερου ανταγωνισμού, έχοντας ως πρωταρχικούς στόχους την προστασία των καταναλωτών και την ουσιαστική συμβολή της στην ανάπτυξη της χώρας.»

Μήνυμα Προέδρου ΕΕΤΤ

Η Έκθεση Πεπραγμένων της ΕΕΤΤ για το 2020 είναι διαθέσιμη στο: www.eett.gr

Φωτογραφία

Εξώφυλλο έκθεσης

Banner

Video

Έκθεση Πεπραγμένων σε μορφή .pdf και .flip

Για περισσότερες πληροφορίες:

Γρηγόρης Καρίμαλης

Τμ. Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων

T 210 615 1013

E gkarimalis@eett.gr

  • Είδος δημοσίευσης