MENU
Αναζήτηση

ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Αρχική > Δελτία τύπου > Ομιλία του Προέδρου της ΕΕΤΤ, Καθηγητή Κ. Μασσέλου στο WIK Conference 2022
Title Date Icon 08/09/2022

Ομιλία του Προέδρου της ΕΕΤΤ, Καθηγητή Κ. Μασσέλου στο WIK Conference 2022

Στο WIK Conference 2022 που πραγματοποιήθηκε στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες, συμμετείχε ο Πρόεδρος της ΕΕΤΤ και Αντιπρόεδρος του BEREC για το 2022, Καθηγητής Κωνσταντίνος Μασσέλος, ως κεντρικός ομιλητής μαζί με την Rita Wezenbeek, Διευθύντρια Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε ενότητα υπό τον τίτλο “Electronic communications regulation: developments, challenges and future trends”.

Στο συνέδριο συμμετείχαν κορυφαίοι εκπρόσωποι ευρωπαϊκών οργάνων και ρυθμιστικών αρχών όπως ο Anthony Whelan, Σύμβουλος της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen επί Ψηφιακών Θεμάτων και o Olivier Guersent, Επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού (DG COMP). Μεταξύ των ομιλητών ήταν επίσης επιφανείς ακαδημαϊκοί, αλλά και υψηλόβαθμα στελέχη από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε όλο το εύρος του ψηφιακού οικοσυστήματος όπως η Microsoft, η Meta, η Vodafone, η Orange, η Vantage Towers, αλλά και η Volvo. Κεντρικό αντικείμενο του συνεδρίου ήταν οι τάσεις της αγοράς έτσι όπως αυτές διαμορφώνονται μετά την πανδημία, η ευρωπαϊκή στρατηγική για την Ψηφιακή Δεκαετία με ορίζοντα το 2030, αλλά και οι επιπτώσεις του νέου ευρωπαϊκού ρυθμιστικού πλαισίου που περιλαμβάνει σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες για το ψηφιακό οικοσύστημα.

Στην τοποθέτησή του, ο Πρόεδρος της ΕΕΤΤ έκανε εκτενή αναφορά στις νέες τεχνολογικές λύσεις ανάπτυξης δικτύων και τα πλεονεκτήματά τους. Αναφορικά με τις οπτικές ίνες, πρότεινε ως βασικές προτεραιότητες τη διευκόλυνση της μετάβασης από τις παραδοσιακές υποδομές χαλκού (Copper Switch-off), τη διασφάλιση ανοικτής πρόσβασης (Open Access) και την επίσπευση της διασύνδεσης των οπτικών ινών με κτήρια και όχι απλώς της εγκατάστασής τους σε δρόμους. Ο κ. Μασσέλος σημείωσε από την άλλη ότι οι τεχνολογίες Σταθερής Ασύρματης Πρόσβασης (Fixed Wireless Access, FWA) μπορούν να αποτελέσουν καταλληλότερη λύση για πιο αραιοκατοικημένες περιοχές, όπου η ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών συνοδεύεται από υψηλό κόστος, ενώ έκανε ειδική μνεία στα δορυφορικά δίκτυα πρόσβασης, συμπεριλαμβανομένων των δορυφόρων χαμηλής τροχιάς, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ευκολότερη αδειοδότηση της εγκατάστασης ραδιοεξοπλισμού, μεγαλύτερη ευελιξία στην από κοινού χρήση υποδομών και σχολαστικότερη εποπτεία των επιπέδων ισχύος των κεραιών. Αναφορικά με το 5G, επισήμανε τόσο τα μεγάλα κοινωνικοοικονομικά οφέλη που προκύπτουν από την αξιοποίησή του όσο και την τεράστια σημασία του στην ανάπτυξη αειφόρων δικτύων και την επίτευξη των σχετικών περιβαλλοντικών στόχων που έχουν τεθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τέλος, ο κ. Μασσέλος αναφέρθηκε στο πρόγραμμα δράσεων του BEREC για το 2023, έτος κατά το οποίο θα ασκεί την Προεδρία του Σώματος. Οι δράσεις αυτές καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος θεματικών και εντάσσονται στις τρεις στρατηγικές προτεραιότητες του BEREC που είναι (α) η προώθηση της συνδεσιμότητας, (β) η υποστήριξη αειφόρων και ανοικτών ψηφιακών αγορών και (γ) η ενίσχυση των τελικών χρηστών. Σημειώνεται ότι το πλήρες πρόγραμμα δράσεων του BEREC αναμένεται να εγκριθεί τον προσεχή Δεκέμβριο σε επίπεδο Ολομέλειας του Σώματος.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Γρηγόρης Καρίμαλης

Τμ. Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων

T 210 6151013

E gkarimalis@eett.gr

  • Είδος δημοσίευσης