MENU
Αναζήτηση

ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Αρχική > Ανακοινώσεις > Έναρξη λειτουργίας του Συστήματος Διαχείρισης Φάσματος της ΕΕΤΤ
Title Date Icon 29/01/2024

Έναρξη λειτουργίας του Συστήματος Διαχείρισης Φάσματος της ΕΕΤΤ

 

 

 

Η ΕΕΤΤ ανακοινώνει την έναρξη λειτουργίας του Συστήματος Διαχείρισης Φάσματος (ΣΔΦ).  Η Διαδικτυακή Πύλη του ΣΔΦ είναι προσβάσιμη μέσω της διαδικτυακής διεύθυνσης https://myspectra.eett.gr/.

Ενημερωτικό υλικό για την εγγραφή στη διαδικτυακή πύλη του ΣΔΦ και την ηλεκτρονική υποβολή αιτημάτων είναι διαθέσιμο ανά υπηρεσία:

Σταθερή Υπηρεσία
Κινητή Υπηρεσία (ειδικά ραδιοδίκτυα)
Δορυφορική Υπηρεσία
Προσωρινά Δικαιώματα

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τα οριζόμενα στην Απόφαση της ΕΕΤΤ 1075/002/12-6-2023 «Κανονισμός Χρήσης και Χορήγησης Δικαιωμάτων Χρήσης Ραδιοφάσματος υπό Καθεστώς Γενικής Άδειας για την Παροχή Δικτύων ή/και Υπηρεσιών Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών» (ΦΕΚ 4313/Β/06-07-2023:

  • Οι κάτοχοι Δικαιωμάτων Χρήσης Ραδιοφάσματος οφείλουν να μεριμνήσουν άμεσα για την εγγραφή τους στη Διαδικτυακή Πύλη του ΣΔΦ, ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες.
  • Καθίσταται υποχρεωτική η ηλεκτρονική υποβολή μέσω της Διαδικτυακής Πύλης του ΣΔΦ των αιτημάτων που αυτή υποστηρίζει, όπως ενδεικτικά τα αιτήματα για τη χορήγηση, την τροποποίηση, την ανάκληση, την ανανέωση και την μη ανανέωση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοφάσματος.

Ερωτήσεις για τη διαδικτυακή πύλη του ΣΔΦ μπορούν να υποβάλλονται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση: sms@eett.gr .

Περισσότερες πληροφορίες για το Σύστημα Διαχείρισης Φάσματος (ΣΔΦ) της ΕΕΤΤ

Το ΣΔΦ είναι ένα εξειδικευμένο πληροφοριακό σύστημα που θα υποστηρίζει την ΕΕΤΤ στην άσκηση των σχετιζόμενων με τη διαχείριση του ραδιοφάσματος αρμοδιοτήτων της που απορρέουν από τις διατάξεις του ν. 4727/2020 και του ν. 4070/2012. Η λειτουργία του ΣΔΦ ρυθμίζεται με την Απόφαση της ΕΕΤΤ ΑΠ 1075/5/12-6-2023 «Κανονισμός Λειτουργίας του Συστήματος Διαχείρισης Φάσματος (ΣΔΦ) της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων» (ΦΕΚ 4378/Β/07-07-2023). Η λειτουργία του ΣΔΦ αποτελεί σημαντική εξέλιξη για τη διαχείριση του ραδιοφάσματος στην Ελλάδα, καθώς θα συμβάλει στα εξής:

  • Αποτελεσματικότερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των συναλλασσόμενων επιχειρήσεων και ομάδων χρηστών που βασίζουν την οικονομική τους δραστηριότητα στην χρήση του φάσματος ραδιοφάσματος.
  • Βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων της ΕΕΤΤ, τόσο σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού όσο και του τεχνολογικού εξοπλισμού.
  • Επιτάχυνση της πραγματοποίησης επενδύσεων και της ανάπτυξης της τηλεπικοινωνιακής αγοράς.

Η Διαδικτυακή Πύλη του ΣΔΦ αποτελεί την πλατφόρμα διαδικτυακής πρόσβασης στο ΣΔΦ των κατόχων δικαιωμάτων χρήσης ραδιοφάσματος (ΔΧΡ) και όσων ενδιαφέρονται να υποβάλλουν αιτήματα χορήγησης ΔΧΡ. Η Διαδικτυακή Πύλη του ΣΔΦ υποστηρίζει το σύνολο των σχετικών αιτημάτων και διαδικασιών για τη διαχείριση των ΔΧΡ και των σχετικών τελών, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης και διαχείρισης των σχετικών διοικητικών πράξεων.

Ειδικότερα, μέσω της Διαδικτυακής Πύλης του ΣΔΦ οι εγγεγραμμένοι χρήστες της, μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά αιτήματα, κατά περίπτωση, για τη χορήγηση, την τροποποίηση, την ανάκληση, την ανανέωση και τη μη ανανέωση ΔΧΡ, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 7 του Κανονισμού Χορήγησης Ραδιοφάσματος της ΕΕΤΤ.

Ένας πλήρης κατάλογος των υπηρεσιών ραδιοεπικοινωνίας και εφαρμογών για τις οποίες υποβάλλονται τα προαναφερόμενα αιτήματα μέσω της Διαδικτυακής Πύλης του ΣΔΦ παρατίθεται στο Παράρτημα ΙΙ του Κανονισμού Λειτουργίας του ΣΔΦ.

Επιπλέον, οι εγγεγραμμένοι χρήστες έχουν τη δυνατότητα μέσω της Διαδικτυακής Πύλης του ΣΔΦ:

  • Να έχουν πρόσβαση στο σύνολο των διοικητικών πράξεων που τους έχουν χορηγηθεί μέσω του ΣΔΦ, συμπεριλαμβανομένων όσων παύουν να βρίσκονται σε ισχύ,
  • Να ενημερώνονται για την κατάσταση των αιτημάτων που έχουν υποβάλλει στην Διαδικτυακή Πύλη του ΣΔΦ και να λαμβάνουν σχετικές ενημερώσεις μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου,
  • Να διαχειρίζονται τα τέλη εκχώρησης και τα τέλη χρήσης του ραδιοφάσματος. Διευκρινίζεται ότι το σύνολο των πληρωμών πραγματοποιούνται μέσω των τραπεζικών λογαριασμών της ΕΕΤΤ, χωρίς εμπλοκή του ΣΔΦ, το οποίο υλοποιεί μηχανισμούς που διευκολύνουν τη διαχείριση των τελών και την έκδοση των σχετικών παραστατικών,
  • Να διαχειρίζονται τις βιβλιοθήκες με τα κύρια δεδομένα που χρησιμοποιούν κατ’ επανάληψη στις αιτήσεις τους (θέσεις σταθμών, κεραίες, εξοπλισμοί),
  • Να διαχειρίζονται τα στοιχεία του φορέα που εκπροσωπούν και να εγγράφουν στη Διαδικτυακή Πύλη του ΣΔΦ επιπλέον χρήστες του φορέα τους.

Δείτε παρακάτω συνημμένες τις αποφάσεις ΕΕΤΤ ΑΠ 1075/002/12-6-2023 «Κανονισμός Χρήσης και Χορήγησης Δικαιωμάτων Χρήσης Ραδιοφάσματος υπό Καθεστώς Γενικής Άδειας για την Παροχή Δικτύων ή/και Υπηρεσιών Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών» (ΦΕΚ 4313/Β/06-07-2023) και ΑΠ 1075/005/12-6-2023 «Κανονισμός Λειτουργίας του Συστήματος Διαχείρισης Φάσματος (ΣΔΦ) της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων» (ΦΕΚ 4378/Β/07-07-2023).

  • Είδος δημοσίευσης