Page 45 - ΕΕΤΤ | ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ 2019
P. 45

    3.2.2 Ακροάσεις
Το 2019, η ΕΕΤΤ διενήργησε 55 ακροάσεις για τη διερεύνηση παραβάσεων της νομοθεσίας περί ηλεκ­ τρονικών επικοινωνιών. Στον Πίνακα 3.3 παρουσιά­ ζονται σχετικές πληροφορίες.
3.3 Παρακολούθηση αγοράς
3.3.1 Παρατηρητήριο Τιμών Pricescope
Στο Παρατηρητήριο Τιμών τηλεπικοινωνιακών και ταχυδρομικών προϊόντων λιανικής, Pricescope (www.pricescope.gr), το οποίο τέθηκε σε λειτουργία τον Σεπτέμβριο του 2016, οι καταναλωτές μπορούν να αναζητούν και να συγκρίνουν, με απλό και εύ­ χρηστο τρόπο, τις λιανικές τιμές οικονομικών προ­ γραμμάτων σταθερής/κινητής τηλεφωνίας και Διαδι­ κτύου, καθώς και των υπηρεσιών ταχυμεταφορών. Η ΕΕΤΤ αναβαθμίζει συνεχώς την εφαρμογή, ενσωμα­ τώνοντας αλλαγές και νέες λειτουργικές δυνατότη­ τες. Τα δεδομένα καταχωρούνται και επικαιροποιού­ νται από τους παρόχους, ώστε να ανταποκρίνονται σε αλλαγές στους τιμοκαταλόγους τους, με στόχο την αντικειμενικότητα και τη διαφάνεια προς όφελος των καταναλωτών58. Το Pricescope περιλαμβάνει πληροφόρηση για όλα τα προϊόντα των παρόχων και παρέχει τη δυνατότητα σύγκρισης ανάμεσα σε δεκά­ δες χιλιάδες συνδυασμούς προϊόντων.
Τα δεδομένα του Pricescope θα τροφοδοτούν το Σύστημα Παρακολούθησης Αγοράς, ένα νέο σύστη­ μα που σχεδιάζει να υλοποιήσει η ΕΕΤΤ (βλ. σχετικά υποενότητα 3.3.3).
3.3.2 Δημοσίευση στοιχείων
Η ΕΕΤΤ, ως μέλος του Ελληνικού Στατιστικού Συ­ στήματος (ΕΛΣΣ), συλλέγει, παράγει και διαχέει στα­ τιστικά στοιχεία για την παροχή πληροφόρησης σε όλους τους ενδιαφερόμενους ιδιώτες, καθώς και κρατικούς και ακαδημαϊκούς φορείς. Για τις στατι­ στικές εφαρμόζει το ελληνικό και ενωσιακό θεσμι­ κό πλαίσιο. Υπό αυτό το πρίσμα, καταρτίζει Ετήσιο Στατιστικό Πρόγραμμα Εργασιών, το οποίο περιλαμ­ βάνει πληροφορίες για τις στατιστικές που πρόκειται να δημοσιευθούν εντός του έτους (όπως περιοδικό­ τητα υποβολής, καθώς και περίοδος διενέργειας και δημοσίευσης των αποτελεσμάτων κάθε επιμέρους στατιστικής).
Οι περισσότερες από τις στατιστικές έρευνες που πα­
57. Ν.4070/2012, άρθρο 66. 58. όπ.π.
ράγει η ΕΕΤΤ, βασίζονται σε στοιχεία που συλλέγονται και αποστέλλονται από τους παρόχους που εποπτεύ­ ει (ερωτηματολόγια αγοράς). Παράλληλα, ορισμένες στατιστικές προέρχονται από δειγματοληπτικές έρευ­ νες, π.χ. έρευνες που διεξάγονται για λογαριασμό της ΕΕΤΤ από εταιρείες, μετρήσεις που διεξάγει η ίδια η ΕΕΤΤ ή που πραγματοποιούν οι ίδιοι οι καταναλωτές, μέσω εφαρμογών (όπως καταγραφή μετρήσεων ευ­ ρυζωνικών χαρακτηριστικών μέσω του ΥΠΕΡΙΩΝ).
Το 2019, δημοσιεύθηκαν 16 στατιστικές έρευνες, από τις οποίες 13 αφορούσαν στις ηλεκτρονικές επικοι­ νωνίες και 3 τις ταχυδρομικές υπηρεσίες.Για τη δημο­ σίευση των παραγόμενων στατιστικών, λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα διασφάλισης της προστασί­ ας του στατιστικού απορρήτου. Τα στοιχεία αναρτώ­ νται στον διαδικτυακό τόπο της ΕΕΤΤ (www.eett.gr), ο οποίος αποτελεί το κύριο μέσο ευρείας και άμεσης διάχυσης των στατιστικών.
3.3.3 Σύστημα Παρακολούθησης Αγοράς
Η ΕΕΤΤ, ανταποκρινόμενη στις αυξανόμενες ανάγκες έγκυρης και έγκαιρης πληροφόρησης, ξεκίνησε τη διαδικασία για την ανάπτυξη ενός προηγμένου συ­ στήματος επισκόπησης της αγοράς, το Σύστημα Πα­ ρακολούθησης Αγοράς. Συγκεκριμένα, το σύστημα, αξιοποιώντας σύγχρονες τεχνολογίες και εξελιγμένα εργαλεία επιχειρηματικής ευφυΐας, θα επιτρέπει τη συγκέντρωση και επεξεργασία δεδομένων, σχετικά με τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες και τις ταχυδρομικές υπηρεσίες.
Κύρια πηγή δεδομένων θα αποτελούν τα ερωτη­ ματολόγια παρακολούθησης αγοράς, ενώ κατά την ανάλυση των δεδομένων και την εξαγωγή δεικτών και αναφορών, θα αντλούνται δεδομένα από υφι­ στάμενα παραγωγικά συστήματα της ΕΕΤΤ. Συγκε­ κριμένα, θα αξιοποιούνται δεδομένα από εφαρμογές, όπως το Pricescope και η διαχείριση τελών. Μέσω του νέου συστήματος, θα διαμορφωθεί ένα φιλικό για τον χρήστη περιβάλλον διεπαφής, με πολλαπλές δυνατότητες αναζήτησης, ανάλυσης και γραφικής παρουσίασης/αναπαράστασης, αναβαθμίζοντας τον τρόπο διάχυσης των στατιστικών της ΕΕΤΤ.
Στο πλαίσιο διεξαγωγής ανοιχτού διεθνούς δημό­ σιου ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου, η ΕΕΤΤ έθεσε σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο του Τεύχους Διακήρυξης.
Ηλεκτρονικές επικοινωνίες
  ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ 2019
45
















































































   43   44   45   46   47