Page 47 - ΕΕΤΤ | ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ 2019
P. 47

    των στη χώρα μας με πιο αντιπροσωπευτικό τρόπο.
• Υποδείκτες 1a2 Fixed BB take­up ­ 1b2 Mobile BB take­up ­ 1c2 Fast BB take­up ­ 1d2 Ultrafast BB take­up: Η ΕΕΤΤ προσέφερε απολογιστικά στοι­ χεία διείσδυσης σε απόλυτα μεγέθη, σε επίπεδο Communications Committee (COCOM). Η Ευρω­ παϊκή Επιτροπή συνδυάζει τα στοιχεία με την έρευ­ να της Eurostat, σχετικά με τη χρήση των Τεχνολο­
γιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ)66.
• Υποδείκτης 1b3 5G readiness: Για τον συγκεκριμέ­ νο δείκτη, ζητήθηκε η γνώμη της ΕΕΤΤ μέσω ΕΕ/
DG CONNECT.
• Υποδείκτης 1e1 Broadband price index: Η Ευρω­
παϊκή Επιτροπή διεξήγαγε σχετική πανευρωπαϊκή έρευνα, μέσω συμβούλου, κατόπιν συνεργασίας με το BEREC. Επίσης, απευθύνθηκε στις ΕΡΑ για τον εντοπισμό των παρόχων του δείγματος, των δια­ δικτυακών τόπων όπου παρουσιάζονται τα προϊ­ όντα τους και της χρονικής περιόδου συλλογής τιμών. Το 2019, με τη συμβολή της ΕΕΤΤ, ολοκλη­ ρώθηκε η εργασία στο σκέλος που αφορά στον εντοπισμό των πιο οικονομικών εγχώριων λύσεων, για την περίοδο μελέτης, για κάθε ένα από τα 34 καλάθια χρήσης, βάσει των οποίων αξιολογήθηκαν τα υποψήφια προϊόντα.
3.4 Εφαρμογή του δικαίου του ελεύ­ θερου ανταγωνισμού
Τον Ιούλιο του 2019, η ΕΕΤΤ εξέδωσε απόφαση67 σχετικά με την καταγγελία της VODAFONE για ενδε­ χόμενη παραβίαση από την COSMOTE των κανόνων για τον ελεύθερο ανταγωνισμό στην αγορά προπλη­ ρωμένης κινητής τηλεφωνίας. Συγκεκριμένα, απέρ­ ριψε ως αβάσιμη την καταγγελία και επιφυλάχθηκε για την εξέταση του ζητήματος της διαφορετικής τιμολόγησης του τερματισμού κλήσεων εντός και εκτός δικτύου, από τους κατέχοντες ΣΙΑ παρόχους δικτύου, με βάση τις κανονιστικές υποχρεώσεις τους. Για τη διερεύνηση της συγκεκριμένης καταγ­ γελίας πραγματοποιήθηκαν 3 ακροάσεις και εκτενής συλλογή και διεξοδική ανάλυση των προσκομισθέ­ ντων στοιχείων. Περαιτέρω, η ΕΕΤΤ, ως μέλος του European Competition Network (ECN), παρουσίασε τη σχετική ανάλυσή της στη Γενική Διεύθυνση Αντα­ γωνισμού (DG COMP) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κοινοποιώντας σχέδιο του πορίσματός της.
Επίσης, συνέχισε τη διερεύνηση της συμφωνίας κοι­ νής χρήσης δικτύου (Radio Access Network sharing) μεταξύ των εταιρειών VODAFONE και WIND, για την επέκταση σε τεχνολογία LTE (4G), συλλέγοντας στοι­ χεία (τεχνικά, νομικά και οικονομικά) και πραγματοποι­ ώντας συναντήσεις με τα εξεταζόμενα μέρη, καθώς και σχετική ακρόαση. Προηγήθηκαν επίσης, σχετικές συζητήσεις της ΕΕΤΤ με το αρμόδιο τμήμα της DG COMP, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων της ΕΕΤΤ ως μέλους του ECN.
3.5 Επίλυση διαφορών
Η εταιρεία DIGEA είχε υποβάλει αίτημα επίλυσης διαφορών, σχετικά με δικαιώματα διέλευσης που είχαν χορηγήσει στην εταιρεία, οι Δήμοι Θάσου και Γρεβενών. Η ΕΕΤΤ έκρινε68 επί της ύπαρξης των σχε­ τικών δικαιωμάτων διέλευσης και του χρόνου χορή­ γησής τους, καθώς και πρωτίστως του ύψους των οφειλόμενων τελών για τη διέλευση (εγκατάσταση ευκολιών επί δημοτικής έκτασης), σύμφωνα με τον σχετικό Κανονισμό για τα τέλη διέλευσης και χρήσης δικαιωμάτων διέλευσης69. Διαπιστώθηκε ότι, πέραν των παραπάνω τελών70 που προκύπτουν βάσει του Κανονισμού της ΕΕΤΤ, οι δύο Δήμοι δεν δικαιούνται να ζητήσουν για τη χορηγούμενη διέλευση οποιοδή­ ποτε άλλο τέλος, φόρο, εισφορά και εν γένει αποζη­ μίωση.
3.6 Στόχοι για το 2020
Η ΕΕΤΤ έχει θέσει τους ακόλουθους στόχους για το 2020, σε επίπεδο ρύθμισης, εποπτείας και παρακο­ λούθησης, με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία και την ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρονι­ κών επικοινωνιών:
• Περαιτέρω βελτιστοποίηση των διαδικασιών ανά­ θεσης για την ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς, στο πλαίσιο εισαγωγής της τεχνολογίας VDSL Vectoring στο δίκτυο πρόσβασης, καθώς και την έγκριση των προσφορών αναφοράς για χονδρικές υπηρεσίες.
• Ολοκλήρωση της ανάπτυξης κοστολογικού μοντέ­ λου Bottom­up για τον καθορισμό τιμών σχετικά με τα προϊόντα νέας γενιάς.
• Ολοκλήρωση της νέας διαδικασίας και μεθοδολο­ γίας για την εξέταση των οικονομικών προσφορών
Ηλεκτρονικές επικοινωνίες
  66. Eurostat­Community survey on ICT usage in households and by individuals. 67. Απόφαση ΕΕΤΤ 903/015/19­07­2019 (ΦΕΚ 353/B/2020).
68. Αποφάσεις ΕΕΤΤ 900/006/01­07­2019 και 900/007/01­07­2019.
69. Απόφαση ΕΕΤΤ 874/002/03­12­2018.
70. Ν.4070/2012, άρθρο 28, παρ. 13.
ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ 2019
47











































































   45   46   47   48   49