Page 46 - ΕΕΤΤ | ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ 2019
P. 46

     46
3.3.4 Επικαιροποίηση ερωτηματολογίων
Σημαντικό εργαλείο, στο πλαίσιο παρακολούθησης της αγοράς δικτύων και υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών, αποτελεί η τακτική συλλογή στοιχεί­ ων59, μέσω ερωτηματολογίων, τα οποία η ΕΕΤΤ αναρ­ τά στον διαδικτυακό τόπο της60. Τα στατιστικά στοιχεία που παράγονται, βάσει των ερωτηματολογίων, δημο­ σιεύονται στον διαδικτυακό τόπο της υπό τη μορφή πινάκων61 και στην ετήσια Επισκόπηση Αγορών ηλε­ κτρονικών επικοινωνιών και ταχυδρομικών υπηρεσι­ ών62.
Η ΕΕΤΤ, τον Οκτώβριο του 2018, είχε ξεκινήσει την επικαιροποίηση του ερωτηματολογίου για τις συνδυαστικές/δεσμοποιημένες προσφορές (bundled offer/bundle)63, η οποία συνεχίστηκε το 2019. Οι συνδυαστικές προσφορές αποτελούν βασικό εργα­ λείο εμπορικής πολιτικής των παρόχων και έχουν ευρεία διάδοση στην Ελλάδα (στο τέλος του 2018, το πλήθος τους είχε υπερβεί τα 3,9 εκατ., με το 83% των συνδρομών σταθερής τηλεφωνίας να συνδυά­ ζεται με σταθερή ευρυζωνική πρόσβαση ή/και συν­ δρομητική τηλεόραση ή/και κινητή τηλεφωνία).
Η επικαιροποίηση αφορούσε στη συλλογή επιπλέον πληροφοριών, την παροχή διευκρινίσεων σχετικά με τον χρησιμοποιούμενο όρο “bundle” και τον τρό­ πο αποτύπωσης των ζητούμενων πληροφοριών. Η ανάγκη προέκυψε από σημαντικές αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στις συνθήκες/όρους παροχής των συνδυαστικών προσφορών, λόγω αύξησης της ποικιλίας τους και της εξέλιξης της τεχνολογίας64. Κύρια επιδίωξη ήταν να διασφαλισθεί η συλλογή συγκρίσιμων, αξιόπιστων και χρήσιμων πληροφο­ ριών που να απεικονίζουν, κατά το δυνατόν, την πραγματική εικόνα της αγοράς.
Οι πάροχοι συνδυαστικών προσφορών υπέβαλαν τα σχόλιά τους επί των τροποποιήσεων. Επίσης, η ΕΕΤΤ, τον Φεβρουάριο και τον Οκτώβριο του 2019, πραγ­ ματοποίησε 2 κύκλους συναντήσεων με τους παρό­ χους, με στόχο να συζητηθούν, διεξοδικά, ζητήματα
που είχαν ανακύψει και προτεινόμενες λύσεις. Οι τροποποιήσεις της ΕΕΤΤ αναμένεται να ολοκληρω­ θούν εντός του 2020.
3.3.5 Τακτική συλλογή στοιχείων
Οι πάροχοι ηλεκτρονικών επικοινωνιών αποστέλ­ λουν στην ΕΕΤΤ65, σε ετήσια βάση, πληροφoρίες για την οικονομική και εν γένει δραστηριότητά τους.
Για το 2019, υπεβλήθησαν περισσότερα από 214 ερωτηματολόγια, σχετικά με τα ακόλουθα θέματα:
• Λιανική και χονδρική ευρυζωνική αγορά.
• Σταθερές και κινητές επικοινωνίες.
• Συνδυαστικές προσφορές.
• Αγορές διασύνδεσης κινητής και σταθερής. • Κάλυψη/Χωρητικότητα δικτύων.
• Αγορές ΜΓ. • ΥΠΠ.
Στις περιπτώσεις που διαπιστώθηκαν ελλείψεις, η ΕΕΤΤ απηύθυνε συστάσεις και τα ερωτηματολόγια υποβλήθηκαν εκ νέου.
3.3.6 Συνεισφορά στη σχηματοποίηση του DESI
Η ΕΕΤΤ παρέχει στοιχεία σε ετήσια βάση, συμμετέχο­ ντας στη σχηματοποίηση του υποδείκτη συνδεσιμό­ τητας του ευρωπαϊκού Digital Economy and Society Index (DESI). Ο συγκεκριμένος υποδείκτης αποτελεί­ ται από τους 10 ακόλουθους επιμέρους δείκτες:
• Υποδείκτες 1a1 Fixed BB Coverage ­ 1b1 4G Cov­ erage ­ 1c1 NGA Coverage ­ 1d1 Ultrafast BB Coverage: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διεξήγαγε πα­ νευρωπαϊκή έρευνα για την ευρυζωνική κάλυ­ ψη (Broadband Coverage in Europe 2019­BCE Survey), απευθυνόμενη σε παρόχους και ΕΡΑ. Το 2019, κατόπιν συντονισμού, οριστικοποιήθηκε κοι­ νή μεθοδολογία παροχής στοιχείων, με αποτέλε­ σμα την αποτύπωση της πραγματικής κατάστασης διαθεσιμότητας υπηρεσιών υπερυψηλών ταχυτή­
 59. Κανονισμός διαδικασίας τακτικής συλλογής στοιχείων για την αγορά ηλεκτρονικών επικοινωνιών στην Ελλάδα (ΦΕΚ 3949/Β/09­12­2016).
60. https://www.eett.gr/opencms/opencms/EETT/Electronic_Communications/TelecomMarket/QuestionnairesTimetbl2019. html
61. https://www.eett.gr/opencms/opencms/EETT/Electronic_Communications/TelecomMarket/MarketData.html
62. https://www.eett.gr/opencms/opencms/EETT/Journalists/MarketAnalysis/MarketReview/index.html
63. Ο ορισμός αναφέρεται στο αρχείο των Οδηγιών Συμπλήρωσης του ερωτηματολογίου: https://www.eett.gr/opencms/
opencms/EETT/Electronic_Communications/TelecomMarket/QuestionnairesTimetbl2018.html
64. Αλλαγές στην τιμολογιακή πολιτική στη συνδρομητική τηλεόραση, διεύρυνση της έννοιας των παρεχόμενων συνδυαστι­
κών εμπορικών σχημάτων (τύπου ONE, Family).
65. Κανονισμός διαδικασίας τακτικής συλλογής στοιχείων για την αγορά ηλεκτρονικών επικοινωνιών στην Ελλάδα (ΦΕΚ
3949/Β/09­01­2016).






































































   44   45   46   47   48