Page 43 - ΕΕΤΤ | ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ 2019
P. 43

    φές και τους κανόνες/πρότυπα υλοποίησης και τή­ ρησης του Καταλόγου Eμπίστευσης.
Περισσότερες πληροφορίες για τους εποπτευόμε­ νους παρόχους, είναι διαθέσιμες στον διαδικτυακό τόπο της ΕΕΤΤ (www.eett.gr), ενότητα Πάροχοι/Ηλε­ κτρονικές Υπογραφές.
3.1.16 Υπηρεσίες Πολυμεσικής Πληροφό­ ρησης
Το 2019, η ΕΕΤΤ δέχθηκε σημαντικά αυξημένο αριθμό καταγγελιών από καταναλωτές σχετικά με αυθαίρετη εγγραφή τους σε Υπηρεσίες Πολυμεσικής Πληροφό­ ρησης (ΥΠΠ), με αποτέλεσμα την επιβάρυνσή τους με ανεπιθύμητες χρεώσεις. Για την επίλυση του θέματος, η ΕΕΤΤ πραγματοποίησε σειρά ελέγχων. Παράλληλα, συνέλεξε συμπληρωματικά στοιχεία και συνεργά­ στηκε με άλλους φορείς, προκειμένου να εντοπιστούν πιθανές συμπεριφορές μη συμμόρφωσης των εται­ ρειών που δραστηριοποιούνται στην αγορά. Επίσης, επέβαλε πρόστιμα και συστάσεις σε 4 εταιρείες παρο­ χής ΥΠΠ, ως αποτέλεσμα ακροάσεων που είχαν διε­ νεργηθεί το 2018.
Το β’ εξάμηνο του έτους, η ΕΕΤΤ διενήργησε δημό­ σια διαβούλευση για την τροποποίηση του Κώδικα Δεοντολογίας για τις ΥΠΠ, με στόχο την ενίσχυση της προστασίας των καταναλωτών από αυθαίρετες εγγραφές. Σημαντική προτεινόμενη τροποποίηση, αποτέλεσε η υποχρέωση να διασφαλίζεται η ρητή συγκατάθεση του χρήστη, μέσω SMS μηνύματος, για τη λήψη των συγκεκριμένων υπηρεσιών. Στη διαβούλευση συμμετείχαν καταναλωτές και εται­ ρείες που παρέχουν ΥΠΠ και τα σχόλια είναι υπό επεξεργασία. Στη συνέχεια, η ΕΕΤΤ θα προχωρήσει στην τροποποίηση του Κώδικα.
3.2 Εποπτικές και ελεγκτικές δράσεις 3.2.1 Διενέργεια ελέγχων
Yποδομές δικτύων
Ειδικά κλιμάκια της ΕΕΤΤ πραγματοποίησαν ελέγ­ χους και αυτοψίες στις υποδομές δικτύων ηλεκτρο­ νικών επικοινωνιών, με στόχο τον έλεγχο εφαρμο­ γής των υφιστάμενων διαδικασιών και εκείνων που αφορούν στην ανάπτυξη και λειτουργία των δικτύ­ ων νέας γενιάς56. Πραγματοποιήθηκαν συνολικά 48 έλεγχοι για τον εντοπισμό δυσλειτουργιών και τη διασφάλιση της απρόσκοπτης παροχής υπηρεσιών νέας γενιάς και υπηρεσιών Τοπικού Βρόχου.
Έλεγχοι τήρησης υποχρεώσεων παρόχων προς καταναλωτές
Το 2019, η ΕΕΤΤ διενέργησε 232 εκτεταμένους ελέγ­ χους σε παρόχους υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοι­ νωνιών, σχετικά με την τήρηση των υποχρεώσεών τους προς τους καταναλωτές, οι οποίες απορρέουν από τους Κανονισμούς Γενικών Αδειών και Φορητό­ τητας, καθώς και τον Κώδικα Δεοντολογίας για την παροχή υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Ει­ δικά στην περίπτωση του Κανονισμού Γενικών Αδει­ ών, δεδομένου ότι τέθηκε πλήρως σε ισχύ την 1η Ια­ νουαρίου 2019, η ΕΕΤΤ επικέντρωσε τους ελέγχους στην υλοποίηση των σημαντικών, για την προστασία του καταναλωτή, αλλαγών που επήλθαν.
Οι έλεγχοι διεξήχθησαν σε σημεία πώλησης (κατα­ στήματα) των παρόχων υπηρεσιών σταθερής, κινη­ τής τηλεφωνίας και Διαδικτύου σε όλη τη χώρα.
Τα κυριότερα αποτελέσματα των ελέγχων συνοψίζο­ νται στα εξής:
• Μη συμμόρφωση με τον Κανονισμό Γενικών Αδει­ ών για το περιεχόμενο της πρώτης σελίδας των συμβάσεων και τον υπολογισμό του τέλους πρό­ ωρης διακοπής σύμβασης ορισμένου χρόνου: Ειδικότερα, διαπιστώθηκαν ελλείψεις στο περιε­ χόμενο της πρώτης σελίδας των συμβάσεων σε σχέση με το υποχρεωτικό περιεχόμενο που ορίζει ο Κανονισμός (π.χ. μη αναγραφή του τέλους για την πρόωρη διακοπή της σύμβασης ορισμένου χρόνου και του παγίου για τους μήνες μετά την παρέλευση του ορισμένου χρόνου). Επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις, το αναγραφόμενο τέλος πρόωρης διακοπής της σύμβασης δεν είχε υπο­ λογιστεί σύμφωνα με τον τρόπο υπολογισμού του ανώτατου ορίου, όπως ορίζεται στον Κανονισμό.
• Δυσμενέστερη μεταχείριση ως προς τους όρους παροχής απέναντι σε συνδρομητές με φορητότητα αριθμού, σε σχέση με εκείνους στους οποίους ο πά­ ροχος εκχωρεί νέο αριθμό: Διαπιστώθηκε έλλειψη καρτών SIM για φορητότητα αριθμού σε καρτοκι­ νητές συνδέσεις, ενώ δεν παρατηρήθηκε αντίστοι­ χη έλλειψη για καρτοκινητές συνδέσεις με νέους αριθμούς. Επίσης, προγράμματα που διατίθενται σε συνδρομητές με νέο αριθμό, δεν ήταν διαθέσιμα σε συνδρομητές με φορητότητα αριθμού και επιπλέον, πακέτα καρτοκινητής για φορητότητα αριθμού πα­ ρέχονταν με υψηλότερο κόστος, σε σχέση με τα αντίστοιχα για νέο αριθμό.
• Ελλιπής παροχή προ­συμβατικής ενημέρωσης για την πραγματική ταχύτητα σύνδεσης στο Διαδίκτυο
Ηλεκτρονικές επικοινωνίες
  56. Next Generation Access (NGA) networks.
ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ 2019
43
















































































   41   42   43   44   45