Page 33 - ΕΕΤΤ | ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ 2019
P. 33

    Ηλεκτρονικές επικοινωνίες
3.1 Ρυθμιστικές δράσεις 3.1.1 Ανάλυση αγορών Αγορές Μισθωμένων Γραμμών
Στο πλαίσιο του 3ου κύκλου ανάλυσης αγορών, η ΕΕΤΤ κοινοποίησε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Σώμα Ευρωπαίων Ρυθμιστών για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες (Body of European Regulators for Electronic Communications­BEREC) και τις Εθνικές Ρυθμιστικές Αρχές (ΕΡΑ) των υπολοίπων κρατών μελών, το σχέδιο μέτρων που αφορά στις αγορές Μισθωμένων Γραμμών (ΜΓ) σε επίπεδο λιανικής και χονδρικής. Αρχικά διαπίστωσε ότι η λιανική αγορά ΜΓ περιλαμβάνει όλες τις χωρητικότητες και η εμ­ βέλειά της είναι εθνική. Επίσης, συμπέρανε ότι προ­ κειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν αδυναμίες του ανταγωνισμού σε επίπεδο λιανικής αγοράς, απαι­ τείται ρυθμιστική παρέμβαση στη χονδρική αγορά παροχής πρόσβασης υψηλής ποιότητας σε σταθερή θέση και συγκεκριμένα, στις χονδρικές αγορές τερ­ ματικών και ζευκτικών τμημάτων ΜΓ.
Σε επίπεδο χονδρικής, η ΕΕΤΤ όρισε τις εθνικές αγο­ ρές τερματικών και ζευκτικών τμημάτων ΜΓ, που περιλαμβάνουν τα ψηφιακά κυκλώματα τεχνολο­ γίας Ethernet, τα παραδοσιακά ψηφιακά κυκλώ­ ματα SDH/PDH και τα αναλογικά κυκλώματα, όλων των χωρητικοτήτων, πάνω από οποιοδήποτε φυσικό μέσο μετάδοσης, ενσύρματο ή ασύρματο. Η ανάλυ­ ση του επιπέδου του ανταγωνισμού στις συγκεκρι­ μένες αγορές, οδήγησε την ΕΕΤΤ στο αρχικό συμπέ­ ρασμα, ότι ο ΟΤΕ κατέχει Σημαντική Ισχύ σε όλες τις Αγορές (ΣΙΑ), λαμβάνοντας υπόψη παραμέτρους όπως η διακύμανση των μεριδίων αγοράς, η ύπαρξη ή μη υψηλών φραγμών εισόδου και επέκτασης, οι φραγμοί μεταστροφής, η απουσία αντισταθμιστικής αγοραστικής ισχύος και η ύπαρξη αντι­ανταγωνιστι­ κών πρακτικών. Στη συνέχεια, η ΕΕΤΤ πρότεινε να επιβληθούν στον ΟΤΕ, ως παρόχου με ΣΙΑ, κατάλ­ ληλες και αναλογικές ρυθμιστικές υποχρεώσεις, οι οποίες αποσκοπούν στην αντιμετώπιση των υφιστά­ μενων και πιθανών άλλων αποτυχιών της αγοράς.
Οι υποχρεώσεις αφορούν στην πρόσβαση και χρήση ειδικών ευκολιών δικτύου και συναφών ευκολιών, τη διαφάνεια και την αμεροληψία, τον έλεγχο τιμών και κοστολόγησης, καθώς και στον λογιστικό διαχω­ ρισμό.
Σε σχέση με τις υφιστάμενες υποχρεώσεις, από τον προηγούμενο κύκλο ανάλυσης αγορών, αξίζει να σημειωθεί η πρόταση της ΕΕΤΤ για επιβολή υπο­ χρέωσης ελέγχου συμπίεσης περιθωρίου κέρδους και τεχνικής αναπαραγωγιμότητας. Συγκεκριμένα, ο έλεγχος της συμπίεσης περιθωρίου αφορά σε όλες τις προσφορές του ΟΤΕ που υπερβαίνουν ένα συ­ γκεκριμένο επίπεδο τιμής, καθώς και οποιαδήποτε άλλη προσφορά, μετά από αίτημα της ΕΕΤΤ. Στις περιπτώσεις αυτές, ο ΟΤΕ φέρει την υποχρέωση να αποδείξει την ύπαρξη επαρκούς περιθωρίου μετα­ ξύ τιμών λιανικής και χονδρικής, το οποίο επιτρέπει στους εναλλακτικούς παρόχους να τον ανταγωνι­ στούν σε επίπεδο λιανικής. Σύμφωνα με την υπο­ χρέωση τεχνικής αναπαραγωγιμότητας, κάθε φορά που ο ΟΤΕ ή/και οποιαδήποτε άλλη εταιρεία του Ομίλου, επιθυμεί να εισάγει ένα νέο λιανικό προϊόν, οφείλει να υποβάλλει στην ΕΕΤΤ τη δοκιμή τεχνικής αναπαραγωγιμότητας. Με αυτό τον τρόπο, εξασφα­ λίζεται η ύπαρξη των κατάλληλων προϊόντων σε επίπεδο χονδρικής, μέσω των οποίων οι υπόλοιποι πάροχοι μπορούν τεχνικά να αναπαράγουν την προ­ σφορά.
Aναφορικά με τις τιμές, η ΕΕΤΤ πρότεινε να διαμορ­ φώνονται με βάση μοντέλο Βottom­up LRIC+, που θα αναπτύξει η ίδια για τα βασικά προϊόντα. Επίσης, προτάθηκε, οι τιμές των εικονικών L2 WAP προϊό­ ντων του ΟΤΕ να προκύπτουν βάσει του μοντέλου Bottom­up LRIC+ που αναπτύσσει η ΕΕΤΤ για τον υπολογισμό των τιμών των προϊόντων των αγορών 3α και 3β. Κατά το ενδιάμεσο διάστημα και μέχρι να υλοποιηθεί το μοντέλο της ΕΕΤΤ, οι τιμές θα καθο­ ρίζονται με χρήση εναλλακτικών μεθόδων υπολο­ γισμού χονδρικών τιμών και ιδίως, με κατάλληλη προσαρμογή των τιμών που προκύπτουν από το κοστολογικό μοντέλο Top­down LRIC του ΟΤΕ και τη μεθοδολογία retail minus, όπου είναι εφικτό να
 ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ 2019
33


























































































   31   32   33   34   35