Page 31 - ΕΕΤΤ | ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ 2019
P. 31

    Το 2019, η ΕΕΤΤ, κατόπιν σχετικού αιτήματος, ενέ­ κρινε10 την επιμήκυνση του εγκεκριμένου συνολι­ κού χρόνου υλοποίησης των επιχειρηματικών σχε­ δίων των παρόχων ΟΤΕ, VODAFONE και WIND. Η καθυστέρηση στην υλοποίηση των επιχειρηματικών σχεδίων, σύμφωνα με τα αιτήματα των παρόχων, οφειλόταν κυρίως στις απαιτήσεις που προκύπτουν κατά τη διαδικασία αδειοδοτήσεων/εγκρίσεων από τους αρμόδιους φορείς (π.χ. Δήμοι, Περιφέρειες, Τροχαία, Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων), καθώς και στη διαδικασία ηλεκτροδότησης των υπαίθριων καμπινών από τον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ). Ανα­ λυτικά, η ΕΕΤΤ ενέκρινε11 παράταση του χρόνου ενεργοποίησης για περίπου 1.400 υπαίθριες καμπί­ νες του ΟΤΕ, 1.000 της VODAFONE και 1.400 της WIND.
Στο πλαίσιο της 2ης ετήσιας διαδικασίας ανάθεσης, η ΕΕΤΤ, με σχετική απόφαση12 τoν Νοέμβριο του 2019, ανέθεσε στον ΟΤΕ 727 υπαίθριες καμπίνες σε 238 αστικά κέντρα και στη WIND 45 καμπίνες σε 4 αστικά κέντρα. Ο ΟΤΕ πρόκειται να υλοποιή­ σει δίκτυο νέας γενιάς αρχιτεκτονικής FTTH σε 397 καμπίνες και VDSL Vectoring σε 330 καμπίνες. Η WIND θα αναπτύξει σε όλες τις καμπίνες της δίκτυο VDSL Vectoring.
Η ΕΕΤΤ παρακολουθεί στενά και εποπτεύει την υλο­ ποίηση των δικτύων πρόσβασης νέας γενιάς των παρόχων, στο πλαίσιο της διαδικασίας Vectoring, μέσω αναλυτικών αναφορών που υποβάλλουν οι πάροχοι και μέσω επιτόπιων ελέγχων σε όλη την επικράτεια.
2.4 Προκλήσεις ­ Προοπτικές
Βασική πρόκληση για την ΕΕΤΤ, το 2020, θα απο­ τελέσει η επιτυχής ολοκλήρωση της διάθεσης των πρωτοπόρων για την ανάπτυξη δικτύων 5G, ζωνών ραδιοφάσματος, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό, κύρι­ ες προτεραιότητες αποτελούν οι ακόλουθες:
• Η τεχνικά άρτια διαχείριση του ραδιοφάσματος: Στόχος είναι να εξασφαλισθεί η μέγιστη αξιοποί­ ηση του σπάνιου φασματικού πόρου και παράλ­ ληλα, η συνέχιση της απρόσκοπτης λειτουργίας κρίσιμων υφιστάμενων δικτύων σε παρακείμενες φασματικές ζώνες.
10. Απόφαση ΕΕΤΤ 903/003/19­07­2019. 11. Απόφαση ΕΕΤΤ 911/001/14­10­2019. 12. Απόφαση ΕΕΤΤ 916/005/18­11­2019. 13. Ν.4635/2019.
•
Η αποτελεσματική διαχείριση των υφιστάμενων χρήσεων στις προς διάθεση ζώνες ραδιοφάσμα­ τος: Είναι σημαντικό να διασφαλισθεί η έγκαιρη και, κατά το δυνατόν, χωρίς περιορισμούς διαθε­ σιμότητα του φάσματος για την ανάπτυξη των δι­ κτύων 5G και επίσης, η απρόσκοπτη συνέχιση της παροχής των υφιστάμενων υπηρεσιών, ιδίως της ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής, στη ζώνη των UHF (Ultra High Frequency) και των δημο­ σίων αγροτικών δικτύων στη ζώνη των 3400­ 3800MHz.
Ο καθορισμός των όρων διάθεσης του ραδιοφά­ σματος και της διαγωνιστικής διαδικασίας: Στόχο αποτελεί η ενίσχυση του ανταγωνισμού και των επενδύσεων, μεριμνώντας παράλληλα για την προώθηση της κάλυψης της ελληνικής επικράτει­ ας από δίκτυα πολύ υψηλής χωρητικότητας.
•
Σύγχρονες τεχνολογικές προκλήσεις
Επιπλέον, πρόκληση για την ΕΕΤΤ, το 2020, απο­ τελεί η εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαισίου για την αδειοδότηση κατασκευών κεραιών, μέσω των οποίων θα επιτευχθεί η περαιτέρω ανάπτυξη των ασύρματων δικτύων κινητών επικοινωνιών. Προτεραιότητα θα αποτελέσει η διαλειτουργικότη­ τα μεταξύ του Συστήματος Ηλεκτρονικής Υποβολής Αιτήσεων (ΣΗΛΥΑ) κατασκευών κεραιών της ΕΕΤΤ και της εφαρμογής e­Άδειες13 του Τεχνικού Επιμε­ λητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), καθώς και η απλοποιημέ­ νη διαδικασία αναβάθμισης ορισμένων κατηγοριών κατασκευών κεραιών.
Περαιτέρω, η ΕΕΤΤ, στο πλαίσιο εναρμόνισης της εθνικής νομοθεσίας με τις προβλέψεις του νέου Ευ­ ρωπαϊκού Κώδικα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, θα κληθεί το 2020 να επικαιροποιήσει το κανονιστικό πλαίσιο για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες. Η ΕΕΤΤ έχει ήδη ξεκινήσει την απαραίτητη προετοιμασία, προκειμένου να ανταποκριθεί στην πολυπλοκότητα και τις απαιτήσεις της διαδικασίας.
  ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ 2019
31



















































































   29   30   31   32   33