Page 29 - ΕΕΤΤ | ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ 2019
P. 29

    Σύγχρονες τεχνολογικές προκλήσεις
2.1 Προετοιμασία για την εκχώρηση φάσματος σχετικά με την ανάπτυξη δικτύων 5G
Η τεχνολογία κινητών επικοινωνιών 5ης γενιάς (5G) αναμένεται να εισαγάγει ένα ευρύ φάσμα νέων υπη­ ρεσιών και εφαρμογών για πολίτες, επιχειρήσεις και τον δημόσιο τομέα. Η ανάπτυξη των συγκεκριμένων εφαρμογών και η χρήση τους θέτουν ιδιαίτερες απαι­ τήσεις όσον αφορά στην ταχύτητα σύνδεσης, την κά­ λυψη και την αξιοπιστία συνδεσιμότητας σε δίκτυα κινητών επικοινωνιών. Το γεγονός αυτό σηματοδοτεί την ανάγκη διάθεσης ζωνών φάσματος από υψηλές, μεσαίες και χαμηλές συχνότητες, ώστε οι πάροχοι ηλεκτρονικών επικοινωνιών να αξιοποιήσουν τα ιδι­ αίτερα χαρακτηριστικά κάθε φασματικής ζώνης.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την έγκαιρη και συνεπή εισαγωγή της τεχνολογίας 5G, αποτελεί η διάθεση του απαραίτητου φάσματος μέσω διαδικασιών ανά­ θεσης. Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), μέσω των Εθνικών Ρυθμιστικών Αρχών (ΕΡΑ), έχουν αναλάβει να σχεδιάσουν τις διαδικασίες εκχώρησης φάσματος και τους όρους χρήσης, συμπεριλαμβα­ νομένων των υποχρεώσεων κάλυψης. Με αυτό τον τρόπο, οριοθετείται το πλαίσιο, εντός του οποίου, οι φορείς εκμετάλλευσης δικτύων και υπηρεσιών ηλεκ­ τρονικών επικοινωνιών λαμβάνουν τις απαραίτητες επιχειρηματικές αποφάσεις, για τον αποτελεσματικό σχεδιασμό και την ανάπτυξη των δικτύων νέας γενιάς.
Η ΕΕΤΤ, από το 2018, είχε αναλάβει πρωτοβουλίες και δράσεις, με στόχο την έγκαιρη προετοιμασία της χώρας για την ανάπτυξη των δικτύων 5G. Η χορή­ γηση δικαιωμάτων χρήσης αφορά στις ζώνες των 700MHz, 1500MHz, 2100MHz, 3400­3800MHz και 26GHz. Το 2019, η ΕΕΤΤ διεξήγαγε δημόσια δια­ βούλευση αναφορικά με τη χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στη ζώνη των 1500MHz, η οποία έχει προδιαγραφεί από το 3rd Generation
8. Απόφαση ΕΕΤΤ 871/004/05­11­2018. 9. Next Generation Access (NGA) networks.
Partnership Project (3GPP) για χρήση από δίκτυα κινητών επικοινωνιών τεχνολογίας Long Term Evolution (LTE) και 5G New Radio (NR).
Επίσης, ανέθεσε σε ανάδοχο, κατόπιν διεξαγωγής ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού, το έργο της πα­ ροχής υπηρεσιών υποστήριξης για τη χορήγηση των δικαιωμάτων. Στο πλαίσιο του έργου, θα εξετα­ σθούν ουσιώδη ζητήματα, σχετικά με τον σχεδιασμό της επικείμενης διαγωνιστικής διαδικασίας, όπως προτεινόμενοι όροι και στάδια χορήγησης δικαι­ ωμάτων, προσδιορισμός τιμής εκκίνησης, θέματα κοινής χρήσης υποδομών, διευρυμένη κάλυψη σε λευκές περιοχές, μελέτη σκοπιμότητας παροχής κι­ νήτρων για νεοεισερχόμενο πάροχο και πρόσβαση καθετοποιημένων αγορών (vertical) σε δίκτυα 5G.
2.2 Δοκιμαστική λειτουργία δικτύων 5G
Στο πλαίσιο δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτή­ των για σκοπούς δοκιμαστικής λειτουργίας ασύρ­ ματων δικτύων 5G στις ζώνες των 3400­3800ΜΗz και 24,25­27,5GHz8, η ΕΕΤΤ χορήγησε δικαιώματα στη VODAFONE, για τους Δήμους Παλλήνης και Τρικκαίων, διάρκειας 6 μηνών. Επιπλέον, παρέτει­ νε για 6 μήνες τα δικαιώματα που είχαν χορηγηθεί στους ακόλουθους φορείς:
• COSMOTE, για τους Δήμους Αθηναίων, Βύρωνα, Ζωγράφου, Καισαριανής και Παπάγου­Χολαργού.
• VODAFONE, για τους Δήμους Παλλήνης και Τρικ­
καίων.
• WIND, για τους Δήμους Αθηναίων, Θεσσαλονίκης
και Καλαμάτας.
2.3 Ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς
Η ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς9, στο πλαίσιο της διαδικασίας εισαγωγής της τεχνολογίας VDSL Vectoring στο δίκτυο πρόσβασης από τους 3 παρό­ χους, OTE, VODAFONE και WIND, συνεχίστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του 2019.
  ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ 2019
29
















































































   27   28   29   30   31