Page 25 - ΕΕΤΤ | ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ 2019
P. 25

    1.2 Παρεμβάσεις και ενημερωτικές δράσεις προς όφελος του Κατανα­ λωτή
1.2.1 Συστάσεις ­ Ενημερωτικές δράσεις
3ο στάδιο ρυθμίσεων του Κανονισμού Γενικών Αδειών
H ΕΕΤΤ εξέδωσε συστάσεις ενημερώνοντας τους καταναλωτές σχετικά με το 3ο και τελευταίο στάδιο ρυθμίσεων, που προβλέπεται στον Κανονισμό Γενι­ κών Αδειών. Ο Κανονισμός καθορίζει τις υποχρεώ­ σεις των παρόχων ηλεκτρονικών επικοινωνιών, με στόχο την προάσπιση των δικαιωμάτων των συν­ δρομητών.
Με το 3ο στάδιο, που τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανου­ αρίου 2019, προβλέπονται, μεταξύ άλλων, οι ακό­ λουθες ρυθμίσεις:
• Αυτόματη διακοπή παροχής υπηρεσιών για απο­ φυγή υπερχρεώσεων: Κατά τη σύναψη της σύμ­ βασης με τον πάροχο και προς αποφυγή υπερχρε­ ώσεων, οι συνδρομητές μπορούν να επιλέγουν τη δυνατότητα αυτόματης διακοπής της υπηρεσίας, κάθε φορά που ο λογαριασμός τους υπερβαίνει συγκεκριμένο ανώτατο όριο, με βάση 3 τουλάχι­ στον επιλογές.
• Ανώτατο ύψος τέλους πρόωρης διακοπής σύμβα­ σης ορισμένου χρόνου: Καθορίζεται επακριβώς ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται το ανώτατο ύψος του τέλους για τη διακοπή σύμβασης ορι­ σμένου χρόνου πριν τη λήξη της.
• Απρόσκοπτη πρόσβαση στους συμβατικούς όρους και τους τιμοκαταλόγους: Οι πάροχοι οφείλουν να διασφαλίζουν την εύκολη πρόσβαση των συνδρο­ μητών σε πληροφορίες σχετικά με τους ισχύοντες όρους της σύμβασης και τον τιμοκατάλογο υπη­ ρεσιών, καθώς και με τις εκάστοτε τροποποιήσεις.
Περισσότερες πληροφορίες για τις ρυθμίσεις παρέ­ χονται στο www.eett.gr, ενότητα Για καταναλωτές/ Σχετικά με τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες/Οδηγίες­ Συστάσεις.
Νέα ενότητα στο www.eett.gr για θέματα ραδιο- εξοπλισμού
Η ΕΕΤΤ δημιούργησε στον διαδικτυακό τόπο της νέα ενότητα με αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τον ραδιοεξοπλισμό. Στόχος είναι η ενημέρωση των καταναλωτών για θέματα που πρέπει να έχουν υπόψη κατά την αγορά ραδιοεξοπλισμού, δηλαδή ασύρματων συσκευών, όπως κινητά τηλέφωνα,
τηλεκατευθυνόμενα παιχνίδια, τηλεχειριστήρια, συ­ σκευές ενδοεπικοινωνίας.
Ο συγκεκριμένος εξοπλισμός διατίθεται ελεύθε­ ρα στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), εφόσον, μεταξύ άλλων, ισχύουν τα ακόλουθα:
• Η ειδική σήμανση CE αναγράφεται ευδιάκριτα στη συσκευή και τη συσκευασία.
• Το όνομα του κατασκευαστή και ο τύπος/το μοντέ­ λο της συσκευής αναγράφονται στη συσκευή. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, οι συγκεκριμένες πληροφο­ ρίες πρέπει να αναγράφονται στη συσκευασία ή εναλλακτικά στα συνοδευτικά έγγραφα.
• Στα συνοδευτικά έγγραφα περιλαμβάνεται η «Δή­ λωση Συμμόρφωσης», δηλαδή ειδικό έντυπο με το οποίο ο κατασκευαστής δηλώνει ότι η συσκευή συμμορφώνεται με το ενωσιακό νομοθετικό πλαί­ σιο.
Η ΕΕΤΤ είναι αρμόδια για την παρακολούθηση και τον έλεγχο της τήρησης του νομοθετικού πλαισίου, που αφορά στον ραδιοεξοπλισμό. Σε αυτό το πλαί­ σιο, πραγματοποιεί δειγματοληπτικούς ελέγχους και, στις περιπτώσεις που διαπιστώνει παραβάσεις, λαμβάνει μέτρα για τον περιορισμό της διαθεσιμό­ τητας των συγκεκριμένων προϊόντων και επίσης, επιβάλλει κυρώσεις.
Περισσότερες πληροφορίες για τα παραπάνω θέ­ ματα παρέχονται στο www.eett.gr, ενότητα Για κα­ ταναλωτές/Σχετικά με Κεραίες, Παρεμβολές και Ρα­ διοεξοπλισμό/Ραδιοεξοπλισμός.
Έκδοση Οδηγών για τις ταχυδρομικές υπηρε- σίες στην αγγλική γλώσσα
Στο πλαίσιο της επαρκούς ενημέρωσης των χρη­ στών ταχυδρομικών υπηρεσιών, τον Μάιο του 2019, η ΕΕΤΤ δημοσίευσε στην αγγλική γλώσσα τους ηλεκτρονικούς οδηγούς, που είχε ήδη εκδώσει στα ελληνικά και ενημερώνουν καταναλωτές και επιχειρήσεις, αντίστοιχα, σχετικά με τις ταχυδρομι­ κές υπηρεσίες.
O Oδηγός «Consumer guide: Postal services» για καταναλωτές ταχυδρομικών υπηρεσιών ενημερώ­ νει, μεταξύ άλλων, για την Καθολική Υπηρεσία (ΚΥ) και τις ταχυμεταφορές, τις διαθέσιμες υπηρεσίες και τα χαρακτηριστικά τους, καθώς και τη διαδικα­ σία διανομής αλληλογραφίας και δεμάτων. Επίσης, παρέχει πληροφορίες για τις προσφερόμενες δυνα­ τότητες (όπως ασφάλιση αντικειμένων με σημαντι­ κή αξία, παραλαβή δεμάτων ηλεκτρονικών αγορών από επιλεγμένα σημεία συνεργατών των εταιρειών, δυνατότητα κατάθεσης/παραλαβής εγγράφων από
Θέματα Kαταναλωτών
 ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ 2019
25











































































   23   24   25   26   27