Page 9 - ΕΕΤΤ | ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ 2019
P. 9

    ρά στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) εκδώσαμε Κα­ νονισμό για τις υπηρεσίες διασυνοριακής παρά­ δοσης δεμάτων. Όσον αφορά στο εποπτικό και ελεγκτικό έργο στον τομέα των ταχυδρομικών υπηρεσιών, σημαντικές δράσεις αποτέλεσαν η διερεύνηση καταγγελιών για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ελεύθερου ανταγωνισμού, κα­ θώς και οι επιτόπιοι έλεγχοι σε επιχειρήσεις πα­ ροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών, προκειμένου να ελεγχθεί ο βαθμός συμμόρφωσης με το νο­ μοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο. Συγχρόνως, διενεργήθηκαν έλεγχοι σε μη αδειοδοτημένες επιχειρήσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί τυ­ χόν άσκηση παράνομης ταχυδρομικής δραστη­ ριότητας.
Σε σχέση με τη διεθνή εκπροσώπηση της ΕΕΤΤ και αναγνωρίζοντας τη μεγάλη σημασία της συμ­ μετοχής μας σε διεθνείς οργανισμούς/φορείς, δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση σε αυτή την κατεύ­ θυνση. Το 2019, η ΕΕΤΤ κατείχε την αντιπροε­ δρία του Σώματος Ευρωπαίων Ρυθμιστών για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες (Body of European Regulators for Electronic Communications­ BEREC) και του Σώματος Ευρωπαίων Ρυθμι­ στών για τις Ταχυδρομικές Υπηρεσίες (European Regulators Group for Postal Services­ERGP). Η ανάληψη των παραπάνω καθηκόντων σηματο­ δοτεί την έμπρακτη αναγνώριση της τεχνογνω­ σίας που διαθέτει η ΕΕΤΤ και της δυνατότητάς της να παρεμβαίνει σε καίρια ρυθμιστικά ζητήμα­ τα, σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
Περαιτέρω, κατά τη διάρκεια του έτους, αναλά­ βαμε δράσεις, προκειμένου να αναβαθμίσουμε τις διαδικασίες, τη διοικητική λειτουργία και τις υποδομές της ΕΕΤΤ. Ειδικότερα, συνεχίστηκε η υλοποίηση έργων που έχουν ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότη­ τα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑ­ νΕΚ) και τα οποία θα συμβάλουν στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της ΕΕΤΤ. Επιπλέον, αναπτύξαμε τη διαδικτυακή εφαρμογή για το μητρώο επιχειρήσεων και αδειών, eRegistry, μέσω της οποίας η έγκριση των αιτήσεων των παρόχων πραγματοποιείται ηλεκτρονικά σε όλα τα στάδια της διαδικασίας. Παράλληλα, ξε­ κινήσαμε τη διαδικασία για την ανάπτυξη προ­ ηγμένου συστήματος για την παρακολούθηση της αγοράς, το οποίο θα καταστήσει εφικτή την αυτοματοποιημένη διαδικασία συλλογής, επε­ ξεργασίας και ανάλυσης δεδομένων για τις δύο αγορές τις οποίες εποπτεύουμε.
Για το έτος 2020, η Ολομέλεια της ΕΕΤΤ έχει θέσει τις ακόλουθες στρατηγικές κατευθύνσεις, που θα αποτελέσουν βασικό πυλώνα για τη χά­ ραξη των ρυθμιστικών και εποπτικών δράσεών της:
• Προστασία των καταναλωτών στο σύγχρονο δυναμικό περιβάλλον των καινοτομιών και της σύγκλισης των δικτύων και των υπηρε­ σιών.
• Ενίσχυση του ανταγωνισμού και της δημιουρ­ γίας ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για επεν­ δύσεις στην αγορά ηλεκτρονικών επικοινωνι­ ών.
• Εξάπλωση των ευρυζωνικών δικτύων και ιδι­ αίτερα, των δικτύων 5G.
• Βελτίωση και εκσυγχρονισμός των ταχυδρο­ μικών υπηρεσιών, καθώς και ενίσχυση του ηλεκτρονικού εμπορίου.
• Επεξεργασία πολιτικών για τη βελτίωση της συνδεσιμότητας και της πρόσβασης σε σύγ­ χρονες υπηρεσίες ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων.
• Ανάδειξη του κρίσιμου ρόλου της ΕΕΤΤ στο εθνικό οικοσύστημα καινοτομίας και ενίσχυση της εξωστρέφειας και της διεθνούς παρουσί­ ας της.
• Βελτιστοποίηση της διοικητικής λειτουργίας της ΕΕΤΤ, αναβάθμιση των υποδομών της και επεξεργασία οδικού χάρτη για τον εκσυγχρο­ νισμό της.
Με τις παραπάνω δράσεις για το 2020, θα συμ­ βάλουμε στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, διαμορφώνοντας ένα ρυθμιστικό περι­ βάλλον που διασφαλίζει αφενός νέες αναπτυ­ ξιακές ευκαιρίες για την αγορά και αφετέρου πολλές επιλογές για τους καταναλωτές. Συγ­ χρόνως, μέσω της συμμετοχής μας σε διεθνή όργανα, θα συνεχίσουμε να προβάλλουμε τις θέσεις της χώρας μας και να συν­διαμορφώ­ νουμε τις εξελίξεις. Σκοπός μας, στην ΕΕΤΤ, εί­ ναι να προβλέπουμε τις επερχόμενες εξελίξεις, προκειμένου να δημιουργούμε εγκαίρως το κα­ τάλληλο ρυθμιστικό περιβάλλον που διασφαλί­ ζει την εύρυθμη λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά, επιφέροντας τα μέγιστα οφέλη για τους καταναλωτές.
Καθηγητής Κωνσταντίνος Μασσέλος Πρόεδρος ΕΕΤΤ
 ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ 2019
9




















































































   7   8   9   10   11