Page 8 - ΕΕΤΤ | ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ 2019
P. 8

     8
Μήνυμα Προέδρου
Το 2019, αποτέλεσε καθοριστικό έτος για την ει­ σαγωγή των δικτύων 5ης γενιάς (5G). Σε συνέχεια της θεσμοθέτησης από την ΕΕΤΤ πλαισίου για την πιλοτική λειτουργία δικτύων 5G, στο τέλος του 2018, ξεκίνησε η υλοποίηση σχετικών έργων. Πα­ ράλληλα, ολοκληρώθηκε ο σχεδιασμός της διαγω­ νιστικής διαδικασίας, μέσω της οποίας θα απονεμη­ θούν τα δικαιώματα χρήσης ραδιοσυχνοτήτων και ακολούθως, ορίστηκε η έναρξη της πρώτης δημό­ σιας διαβούλευσης. Οι καινοτόμες εφαρμογές που εισάγουν τα δίκτυα 5G, δημιουργούν νέες ευκαι­ ρίες, πρωτίστως για την αγορά των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, αλλά και για άλλους τομείς που θα αξιοποιήσουν τις συγκεκριμένες δυνατότητες. Υπό αυτό το πρίσμα, η ΕΕΤΤ καλείται να ανταποκριθεί σε σημαντικές ρυθμιστικές προκλήσεις και απαιτήσεις ρυθμιστικής καινοτομίας, για την αποδοτικότερη ανάπτυξη των συγκεκριμένων δικτύων.
Το 2019, παράλληλα με την προετοιμασία της δια­ γωνιστικής διαδικασίας για τα δίκτυα 5G, προωθή­ σαμε και άλλες σημαντικές δράσεις.
Η προστασία των καταναλωτών αποτελεί βασική προτεραιότητά μας. Στην κατεύθυνση αυτή, τέθηκε σε ισχύ το 3ο και τελευταίο στάδιο ρυθμίσεων του Κανονισμού Γενικών Αδειών και ο Εθνικός Κανονι­ σμός Ανοιχτού Διαδικτύου, με τον οποίο θεσπίστηκαν νέα μέτρα για την παροχή υπηρεσιών πρόσβασης στο Διαδίκτυο. Συγχρόνως, προχωρήσαμε σε τροπο­ ποιήσεις του Κώδικα Δεοντολογίας για τις Υπηρεσίες Πολυμεσικής Πληροφόρησης (ΥΠΠ). Επιπλέον, δημι­ ουργήσαμε νέα ενότητα στον διαδικτυακό τόπο της ΕΕΤΤ, με πληροφορίες για θέματα ραδιοεξοπλισμού. Επιπροσθέτως, ενημερώσαμε τους χρήστες για τις διαθέσιμες διαδικτυακές εφαρμογές, μέσω των οποί­ ων μπορούν να αντλούν πληροφορίες για τις τιμές των ταχυμεταφορών και εκδώσαμε στην αγγλική γλώσσα τους ηλεκτρονικούς Οδηγούς της ΕΕΤΤ για τις ταχυδρομικές υπηρεσίες.
Στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, προχω­ ρήσαμε σε εξίσου σημαντικές ρυθμιστικές παρεμβά­ σεις. Ολοκληρώθηκε η ανάλυση για την αγορά των Μισθωμένων Γραμμών, καθώς και το τεχνοοικονομι­ κό μοντέλο Bottom­up LRIC+ για τις τιμές χονδρικής στα δίκτυα νέας γενιάς. Η θέση σε εφαρμογή του
συγκεκριμένου μοντέλου είναι εξαιρετικά σημαντική, δεδομένου ότι αναμένεται να οδηγήσει σε σταθερό­ τητα, η οποία αποτελεί βασικό παράγοντα για την προσέλκυση επενδύσεων στον συγκεκριμένο τομέα. Περαιτέρω, προτείναμε τροποποιήσεις για τον Κα­ νονισμό διαχείρισης και εκχώρησης αριθμοδοτικών πόρων ενώ, εκτός των προαναφερθέντων πρωτο­ βουλιών, συνεχίσαμε τις εποπτικές και ελεγκτικές δράσεις μας για παραβάσεις που σχετίζονται με τη νομοθεσία των ηλεκτρονικών επικοινωνιών και του ελεύθερου ανταγωνισμού.
Στο ίδιο πλαίσιο, καίριας σημασίας ήταν οι δράσεις που αναλάβαμε στον τομέα του φάσματος ραδιο­ συχνοτήτων, παράλληλα με την προετοιμασία για τη χορήγηση δικαιωμάτων σχετικά με την ανάπτυξη δικτύων 5G. Ειδικότερα, εκδώσαμε νέο Κανονισμό αδειοδότησης κατασκευών κεραιών στην ξηρά, ο οποίος εξειδικεύει θέματα του νέου σχετικού νο­ μοθετικού πλαισίου. Παράλληλα, χορηγήσαμε και τροποποιήσαμε δικαιώματα χρήσης ραδιοσυχνο­ τήτων για τη σταθερή υπηρεσία, τα ειδικά ραδιοδί­ κτυα, τις δορυφορικές υπηρεσίες, ενώ συνεχίσαμε με εντατικούς ρυθμούς την αδειοδότηση κατασκευ­ ών κεραιών. Σε εποπτικό και ελεγκτικό επίπεδο, επι­ κεντρωθήκαμε στη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας δικτύων και σταθμών. Συγκεκριμένα, διεξαγάγαμε αυτεπάγγελτους ελέγχους ως προς την ορθή χρήση του φάσματος και διερευνήσαμε αι­ τήματα/καταγγελίες για θέματα που, μεταξύ άλλων, αφορούσαν σε σταθμούς βάσης κινητής τηλεφω­ νίας, ειδικά ραδιοδίκτυα και σταθμούς ραδιοερασι­ τεχνών, εγκαταστάσεις ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και συσκευές ραδιοεξοπλισμού, καθώς και σε επι­ χειρήσεις διακοπής λειτουργίας παράνομων εκπο­ μπών.
Στον τομέα των ταχυδρομικών υπηρεσιών, οι δρά­ σεις μας επικεντρώθηκαν στη βελτίωση των παρε­ χόμενων υπηρεσιών και τη διασφάλιση της εύρυθ­ μης λειτουργίας της αγοράς. Υπό αυτό το πρίσμα, σημαντικές ήταν οι πρωτοβουλίες στην κατεύθυν­ ση της διασφάλισης της ποιότητας της Καθολικής Υπηρεσίας (ΚΥ), όπως η μέτρηση της ποιότητας και η επανεξέταση του περιεχομένου της. Επίσης, στο πλαίσιο των δράσεων για την ενιαία ψηφιακή αγο­


























































































   6   7   8   9   10