Page 88 - ΕΕΤΤ | ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ 2019
P. 88

     88
υπηρεσιών και της σχετικής διαδικασίας αδειοδότη­ σης. Συγκεκριμένα, μέσω του eRegistry, πραγματο­ ποιείται η διαχείριση των ακόλουθων μητρώων και των σχετικών τελών που καταβάλλονται στην ΕΕΤΤ:
• Παρόχων δικτύων και υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών που λειτουργούν υπό καθεστώς Γε­ νικής Άδειας.
• Ταχυδρομικών επιχειρήσεων που λειτουργούν υπό καθεστώς Γενικής Άδειας.
• Ταχυδρομικών επιχειρήσεων που λειτουργούν υπό καθεστώς Ειδικής Άδειας.
• Καταχωρητών ονομάτων χώρου με κατάληξη [.gr] και [.ελ].
• Αριθμοδοτικών πόρων του Εθνικού Σχεδίου Αριθ­ μοδότησης.
Οι πάροχοι έχουν πρόσβαση στα στοιχεία της άδειάς τους και τη δυνατότητα να υποβάλουν ηλεκτρονικά σχετικές αιτήσεις. Παράλληλα, η ΕΕΤΤ εξετάζει και εγκρίνει τις αιτήσεις ηλεκτρονικά, σε όλα τα στάδια. Επίσης, οι καταναλωτές ενημερώνονται μέσω του διαδικτυακού τόπου της ΕΕΤΤ για τους αδειοδοτη­ μένους παρόχους, ενώ στοιχεία των μητρώων πα­ ρέχονται ως δημόσια ανοιχτά δεδομένα.
Σύστημα Ηλεκτρονικής Υποβολής Αιτήσεων κατασκευών κεραιών
Το 2019, η ΕΕΤΤ εξέδωσε Κανονισμό για την προ­ σαρμογή του πλαισίου λειτουργίας του Συστήματος Ηλεκτρονικής Υποβολής Αιτήσεων (ΣΗΛΥΑ) κατα­ σκευών κεραιών, στις προβλέψεις του νέου νόμου, Ν.4635/2019, που θεσπίστηκε τον Οκτώβριο του 2019 (βλ. επίσης υποενότητα 4.2.1). Σύμφωνα με τον νόμο, το ΣΗΛΥΑ εξακολουθεί να αποτελεί κε­ ντρική διαδικτυακή πλατφόρμα για την υποβολή και διαχείριση αιτήσεων κατασκευών κεραιών και προβλέπεται η διασύνδεσή του με το ηλεκτρονικό σύστημα e­Άδειες του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελ­ λάδος (ΤΕΕ), μέσω του οποίου θα εκδίδονται πλέον οι πολεοδομικές εγκρίσεις των δομικών κατασκευ­ ών κεραιών.
Ο Κανονισμός της ΕΕΤΤ προδιαγράφει τη βασι­ κή λειτουργικότητα που πρέπει να υποστηρίζει το ΣΗΛΥΑ, ώστε να υλοποιούνται οι προβλέψεις του παραπάνω νόμου και οι πρόσθετες λειτουργίες που είναι απαραίτητες για την αδειοδότηση των κατα­ σκευών κεραιών. Επίσης, περιλαμβάνει προβλέψεις σχετικά με θέματα προστασίας προσωπικών δεδο­ μένων και εγγραφής των χρηστών στο ΣΗΛΥΑ.
Παράλληλα, η ΕΕΤΤ προέβη στις απαραίτητες τροποποιήσεις, προκειμένου, στις αρχές του 2020, να θέσει σε παραγωγική λειτουργία έκδο­
ση του ΣΗΛΥΑ που θα υποστηρίζει τη νέα διαδι­ κασία για την υποβολή και διαχείριση, από την ΕΕΤΤ και τους συναρμόδιους φορείς, των αιτή­ σεων χορήγησης/τροποποίησης κατασκευών κε­ ραιών, καθώς και των δηλώσεων τροποποίησης. Με αυτό τον τρόπο, θα απλοποιηθεί η διαδικασία αναβάθμισης κατασκευών κεραιών για την ανά­ πτυξη δικτύων 4ης (4G) και 5ης γενιάς (5G).
Σύστημα Παρακολούθησης Αγοράς
Η ΕΕΤΤ ξεκίνησε τη διαδικασία για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός προηγμένου συστήματος επισκόπησης της αγοράς, το Σύστημα Παρακολού­ θησης Αγοράς, με στόχο την ενίσχυση του έργου παρακολούθησης των αγορών ηλεκτρονικών επι­ κοινωνιών και ταχυδρομικών υπηρεσιών. Με την αξιοποίηση εξελιγμένων τεχνικών εργαλείων και σύγχρονων δυνατοτήτων Αποθήκης Δεδομένων (Data Warehouse­DW) και Επιχειρηματικής Ευφυΐας (Business Intelligence­BI), το σύστημα αναμένεται να προσφέρει αυτοματοποιημένες διαδικασίες συλ­ λογής, αποθήκευσης, επεξεργασίας και στατιστικής ανάλυσης των πρωτογενών δεδομένων των δύο αγορών. Επιπρόσθετα, θα αναβαθμισθεί ο τρόπος διάχυσης των στατιστικών αποτελεσμάτων προς το ευρύ κοινό, τις επιχειρήσεις και την πολιτεία, μέσα από την υιοθέτηση καινοτόμων μεθόδων διάχυσης, παρουσίασης, οπτικοποίησης και εξατομίκευσης της παραγόμενης πληροφορίας.
Το 2019, αποτυπώθηκαν οι τεχνικές και επιχειρη­ σιακές απαιτήσεις τού προς ανάθεση έργου και το σχέδιο διακήρυξης τέθηκε σε δημόσια διαβούλευ­ ση. Το έργο θα προκηρυχθεί το 2020, οπότε και θα ξεκινήσει η υλοποίησή του.
7.6 Χρηματοδότηση δράσεων της ΕΕΤΤ από το ΕΣΠΑ 2014­2020
Βασική μέριμνα της ΕΕΤΤ, αποτελεί η συμπόρευση με τις εξελίξεις στους τομείς ηλεκτρονικών επικοι­ νωνιών και ταχυδρομικών υπηρεσιών, ώστε να εντοπίζει και να ανταποκρίνεται έγκαιρα και αποτε­ λεσματικά σε αναφυόμενες ανάγκες των παρόχων και των καταναλωτών. Σε αυτό το πλαίσιο, αναβαθ­ μίζει συνεχώς τις υποδομές, τις λειτουργίες και την τεχνογνωσία της και επίσης, σχεδιάζει και υλοποιεί εμβληματικά έργα που είτε συγχρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκούς/εθνικούς πόρους είτε χρηματο­ δοτούνται με ίδια μέσα.
Η ΕΕΤΤ ακολουθεί ολιστική προσέγγιση στον σχε­ διασμό, την υλοποίηση και τη θέση σε παραγωγική λειτουργία των έργων της, καθώς και την αξιοποί­
















































































   86   87   88   89   90