Page 85 - ΕΕΤΤ | ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ 2019
P. 85

    νισμό για την Προστασία Δεδομένων106 (General Data Protection Regulation­GDPR). Ο συγκεκρι­ μένος Κανονισμός αποτελεί το νομοθετικό πλαίσιο που διαφυλάσσει το θεμελιώδες δικαίωμα των φυ­ σικών προσώπων στην προστασία των προσωπι­ κών δεδομένων τους. Σημειώνεται ότι, η ΕΕΤΤ έχει ορίσει Υπεύθυνο Προστασίας Δεδομένων (Data Protection Officer­DPO) και αναπληρωτή, οι οποίοι υποστηρίζονται από ομάδα νομικών και πληροφο­ ρικών της ΕΕΤΤ.
Το 2019, η ΕΕΤΤ καθόρισε και έλαβε μέτρα ασφα­ λείας, ενημερώνοντας τα υποκείμενα των δεδο­ μένων και το προσωπικό της. Σε αυτό το πλαίσιο, στέλεχος του Τμήματος Διοικητικών Υπηρεσιών ορίστηκε ως Υπεύθυνος Φυσικής Ασφαλείας, με αρμοδιότητα τη μέριμνα για τη φυσική ασφάλεια προσωπικού, εγκαταστάσεων, μέσων λειτουργί­ ας και εγγράφων της ΕΕΤΤ. Επίσης, στέλεχος του Τμήματος Πληροφορικής ορίστηκε ως Υπεύθυνος Ασφαλείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Δι­ κτύων.
Επιπλέον, συγκροτήθηκε Ομάδα Εργασίας για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή διαδικασίας εκκαθά­ ρισης των έντυπων και ηλεκτρονικών αρχείων της ΕΕΤΤ. Περαιτέρω, η ΕΕΤΤ δημιούργησε πρότυπο ερωτηματολόγιο για τον έλεγχο του βαθμού συμ­ μόρφωσής της με τον Κανονισμό. Στο πλαίσιο της αναβάθμισης των υποδομών της και προς ενίσχυση της ασφαλείας των υπολογιστικών συστημάτων, η ΕΕΤΤ αναβάθμισε το σύνολο των υπολογιστών σε τελευταίας έκδοσης λειτουργικό σύστημα. Αντί­ στοιχες αναβαθμίσεις, σε εξοπλισμό και λογισμικό, πραγματοποιήθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος των διακομιστών της.
Στοχεύοντας στη διαφάνεια και την αποτελεσματι­ κότερη ενημέρωση των πολιτών για την επεξεργα­ σία των προσωπικών δεδομένων που διενεργεί, το 2019, η ΕΕΤΤ προέβη σε συγκεκριμένες δράσεις. Ει­ δικότερα, εξειδίκευσε περαιτέρω τη δήλωση απορ­ ρήτου στα έντυπά της και βελτίωσε τις εφαρμογές που έχει αναπτύξει για την υποβολή αιτημάτων/ καταγγελιών από καταναλωτές. Επίσης, δημοσίευ­ σε στον διαδικτυακό τόπο της107 την πολιτική ανα­ φορικά με τη λειτουργία συστημάτων βιντεοεπιτή­
ρησης, τα οποία αξιοποιεί για λόγους ασφαλείας και προστασίας του προσωπικού, των επισκεπτών, των γραφειακών χώρων, των περιουσιακών στοιχείων και πληροφοριών της. Συγκεκριμένα, παρέχονται πληροφορίες για το σύστημα βιντεοεπιτήρησης της ΕΕΤΤ και ορίζονται τα μέτρα ασφαλείας που λαμβά­ νονται για την προστασία των δεδομένων προσωπι­ κού χαρακτήρα, του δικαιώματος της ιδιωτικότητας και άλλων θεμελιωδών δικαιωμάτων και έννομων συμφερόντων των φυσικών προσώπων. Επιπλέον, η ΕΕΤΤ ενημέρωνε, σε μόνιμη βάση, τις οργανικές μονάδες για θέματα προσωπικών δεδομένων, με στόχο τη διασφάλιση της τήρησης του Κανονισμού. Παράλληλα, έλαβε μέτρα για την προστασία των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των εργαζο­ μένων της.
Η εναρμόνιση της ΕΕΤΤ με τον Κανονισμό, πα­ ρουσιάστηκε ως μελέτη περίπτωσης στο 9ο Συνέ­ δριο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης e­Government Forum «Ο ψηφιακός και διοικητικός μετασχηματι­ σμός του δημοσίου τομέα μπροστά στις απαιτήσεις της οικονομίας και της κοινωνίας των πολιτών», στις 27 Μαρτίου 2019.
7.3 Η ΕΕΤΤ ως επίσημος φορέας του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος
Οι επίσημες στατιστικές του Ελληνικού Στατιστι­ κού Συστήματος (ΕΛΣΣ) είναι εκείνες που έχουν πιστοποιηθεί από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ)108 και αναπτύσσονται, παράγονται και διαχέονται από την ΕΛΣΤΑΤ και τους υπόλοιπους φορείς του ΕΛΣΣ. Με την πιστοποίηση, η ΕΛΣΤΑΤ εγκρίνει τη χρήση των παραγόμενων στατιστικών από τους φορείς του ΕΛΣΣ ως επίσημων στατιστι­ κών. Οι όροι και οι προϋποθέσεις της πιστοποίη­ σης καθορίζονται στον Κανονισμό Λειτουργίας και Διαχείρισης της ΕΛΣΤΑΤ109. Οι επίσημες στατιστικές αξιοποιούνται στη χάραξη πολιτικών και τη δια­ μόρφωση κοινωνικοοικονομικών προγραμμάτων, παρέχοντας τακτική ροή πληροφοριών στους λή­ πτες αποφάσεων και σε άλλους χρήστες, συμπερι­ λαμβανομένων του ευρύτερου κοινού, της ερευ­ νητικής κοινότητας και των ευρωπαϊκών/διεθνών οργανισμών, των οποίων η Ελλάδα είναι μέλος.
Εσωτερική οργάνωση και λειτουργία
  106. Κανονισμός Ευρωπαϊκής Ένωσης 2016/679.
107. https://www.eett.gr/opencms/opencms/admin/downloads/News/video_surveillance_system.pdf 108. Ν.3832/2010 ως ισχύει.
https://www.statistics.gr/documents/20181/300673/StatLaw3832_GR.pdf/8ddcfe4d­59e0­4828­bddf­c0fe970f9862 109. https://www.statistics.gr/documents/20181/300673/ELSTAT_REGULATION_GR/07c8e620­32aa­4d79­9d37­1b24
de9 e5384
ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ 2019
85




















































































   83   84   85   86   87