Page 72 - ΕΕΤΤ | ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ 2019
P. 72

     72
Working Group RSPG 5G
Η ΕΕΤΤ έχει συντονιστικό ρόλο στην Ομάδα Εργα­ σίας του RSPG για τα δίκτυα 5G (Working Group­WG RSPG 5G), μαζί με την ΕΡΑ της Σουηδίας (Swedish Post and Telecom Authority­PTS). Το WG RSPG 5G γνωμοδοτεί αναφορικά με τις προκλήσεις υλοποίη­ σης δικτύων και υπηρεσιών 5G στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) από τα κράτη μέλη.
Radio Spectrum Committee
Η ΕΕΤΤ συμμετέχει ως παρατηρητής στην Επιτροπή Ραδιοφάσματος (Radio Spectrum Committee­RSC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η RSC υποστηρίζει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη λήψη εκτελεστικών απο­ φάσεων για την εναρμόνιση των όρων χρήσης του ραδιοφάσματος στα κράτη μέλη της ΕΕ και λαμβά­ νει μέτρα, ώστε να διασφαλίζεται η παροχή έγκαι­ ρης και έγκυρης πληροφόρησης.
Τα κυριότερα θέματα που απασχόλησαν την RSC, το 2019, ήταν τα ακόλουθα:
• Προετοιμάστηκε και ψηφίστηκε σχέδιο απόφασης για τους πανευρωπαϊκά εναρμονισμένους τεχνι­ κούς όρους, αναφορικά με την ανάπτυξη ευρυζω­ νικών δικτύων 5G στη ζώνη των 24,25­27,5GHz (Εκτελεστική Απόφαση (ΕΕ) 2019/784 της Επι­ τροπής).
• Συντάχθηκαν τα σχέδια των εκτελεστικών απο­ φάσεων, σχετικά με την εναρμόνιση των τεχνικών όρων χρήσης των ζωνών συχνοτήτων των 2GHz και 2,6GHz, για την ανάπτυξη επίγειων ευρυζω­ νικών δικτύων 5G. Το τελικό σχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί εντός του 2020.
• Συντάχθηκε και ψηφίστηκε το τελικό σχέδιο τρο­ ποποίησης της απόφασης 2007/231/ΕΕ, με την οποία εναρμονίζονται πανευρωπαϊκά οι τεχνι­ κοί όροι των συσκευών που χρησιμοποιούν τε­ χνολογία υπερευρείας ζώνης (Ultra Wideband Technology­UWB) και εκδόθηκε από την Ευρω­ παϊκή Επιτροπή η Εκτελεστική Απόφαση (ΕΕ) 2019/785.
•Συντάχθηκαν και ψηφίστηκαν οι τεχνικοί όροι για τις συσκευές μικρής εμβέλειας (Short Range Device­SRD) και στη συνέχεια, η Ευρωπαϊκή Επι­ τροπή εξέδωσε την Εκτελεστική Απόφαση (ΕΕ) 2019/1345.
Εuropean Conference of Postal and Telecom- munications Administrations - Electronic Com- munications Committee
H Επιτροπή Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών (Electro­ nic Communications Committee­ECC) της Ευρω­
παϊκής Συνδιάσκεψης Ταχυδρομείων και Τηλεπι­ κοινωνιών (European Conference of Postal and Telecommunications Administrations­CEPT) ανα­ πτύσσει πολιτικές και δράσεις για θέματα ηλεκτρο­ νικών επικοινωνιών και επίσης, διαμορφώνει κοι­ νές θέσεις και προτάσεις για τα ευρωπαϊκά κράτη. Παράλληλα, στοχεύει στη χάραξη κοινής πολιτικής, αναφορικά με τη διαχείριση τεχνικών θεμάτων και την παροχή υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινω­ νιών στα κράτη μέλη. Το έργο της ECC υλοποιείται μέσω ομάδων εργασίας, στις οποίες συμμετέχουν εκπρόσωποι από τα κράτη μέλη.
Το 2019, η ΕΕΤΤ συμμετείχε σε επιμέρους ομάδες εργασίες, όπου εξετάστηκαν, μεταξύ άλλων, θέμα­ τα σχετικά με τις ζώνες συχνοτήτων που θα χρη­ σιμοποιηθούν στα δίκτυα 5G, τον διασυνοριακό συντονισμό, τις συσκευές μικρής εμβέλειας, το νέο κανονιστικό πλαίσιο για την εισαγωγή καινοτόμων χρήσεων στις ζώνες συχνοτήτων των 410­430MHz και 450­470MHz, τη χρήση ραδιοφάσματος σε εφαρμογές Eυφυών Συστημάτων Μεταφορών (Intelligent Transport System­ITS), ειδικά προ­ βλήματα παρεμβολών και τρόπους αντιμετώπισής τους, καθώς και συνέργειες μεταξύ σταθερής δορυ­ φορικής υπηρεσίας και υπηρεσίας 5G.
ECC Frequency Management
Η Ομάδα Εργασίας για τη Διαχείριση των Ραδιοσυ­ χνοτήτων (Working Group Frequency Management ­WG FM) διαμορφώνει τα κανονιστικά κείμενα που αφορούν στη διαχείριση του φάσματος ραδιοσυχνο­ τήτων, σε επίπεδο κρατών μελών της CEPT.
ECC Working Group Numbering and Networks
Κύριο αντικείμενο της Ομάδας Εργασίας για την Αριθμοδότηση και τα Δίκτυα (WG Numbering and Networks­NaN) της ECC είναι η σύνταξη αποφά­ σεων, συστάσεων και τεχνικών κειμένων, σχετικά με θέματα αριθμοδότησης, ονοματοδοσίας και διευ­ θυνσιοδότησης, καθώς και τεχνικά ρυθμιστικά θέ­ ματα δικτύων, προκειμένου να εφαρμόζονται κοινές πολιτικές από τις ΕΡΑ.
ECC - Project Team 1
H Oμάδα Έργου (Project Team­PT) 1 της ECC εί­ ναι υπεύθυνη για την εναρμόνιση του φάσματος ραδιοσυχνοτήτων και των τεχνικών όρων χρήσης των δικτύων σταθερών/κινητών επικοινωνιών (International Mobile Telecommunications­IMT).
ECC - Project Team FM 22
Η Ομάδα Έργου για τη Διαχείριση των Ραδιοσυχνο­













































































   70   71   72   73   74