Page 71 - ΕΕΤΤ | ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ 2019
P. 71

    Διεθνείς συνεργασίες
6.1 Ηλεκτρονικές επικοινωνίες ­ Φάσμα ραδιοσυχνοτήτων
6.1.1 Ευρωπαϊκοί φορείς
Body of European Regulators for Electronic Communications
Το Σώμα Ευρωπαίων Ρυθμιστών για τις Ηλεκτρο­ νικές Επικοινωνίες (Body of European Regulators for Electronic Communications­BEREC) διασφαλί­ ζει τη συνεπή εφαρμογή του ευρωπαϊκού κανονι­ στικού πλαισίου για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες. Υπό αυτό το πρίσμα, συμβάλλει στην ανάπτυξη και την καλύτερη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς δι­ κτύων και υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών, προκειμένου να αποφέρει ακόμη μεγαλύτερα οφέ­ λη στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις. Επίσης, συνεπικουρεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις Εθνι­ κές Ρυθμιστικές Αρχές (ΕΡΑ) στην εφαρμογή του κα­ νονιστικού πλαισίου. Επιπλέον, παρέχει συμβουλές, κατόπιν αιτήματος ή δικής του πρωτοβουλίας, στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και συμπληρώνει, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τα ρυθμιστικά καθήκοντα που εκτελούνται σε εθνικό επίπεδο από τις ΕΡΑ.
Η ΕΕΤΤ στην Αντιπροεδρία του BEREC
Ο Πρόεδρος της ΕΕΤΤ, Καθηγητής Κωνσταντίνος Μασσέλος, το 2019, διετέλεσε Αντιπρόεδρος του BEREC, μαζί με τους κ.κ. Tanja Muha από την ΕΡΑ της Σλοβενίας (Agency for Communication Networks and Services of the Republic of Slovenia­AKOS) και Marcin Cichy από την ΕΡΑ της Πολωνίας (Office of Electronic Communications­UKE). Στο πλαίσιο της Αντιπροεδρίας, η ΕΕΤΤ διερεύνησε τις δυνατότητες συνεργασίας με άλλους ευρωπαϊκούς και διεθνείς φορείς (π.χ. ENISA, ITU), συμβάλλοντας στην κατάρ­ τιση σχετικών μνημονίων συνεργασίας.
Τον Οκτώβριο του 2019, η ΕΕΤΤ διοργάνωσε και φιλοξένησε, στην Κρήτη, την 40η Σύνοδο της Ολο­ μέλειας του BEREC και τη Διάσκεψη Κορυφής των φορέων: BEREC, Δίκτυο Ρυθμιστών των Ευρω­ Μεσογειακών Χωρών (European Mediterranean Regulators Group­EMERG), Οργανισμός των Εθνι­ κών Ρυθμιστικών Αρχών των Χωρών Ανατολικής
Εταιρικής Σχέσης στον τομέα των Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών (Eastern Partnership Electronic Communications Regulators ­EaPeReg­ Network) και Οργανισμός Τηλεπικοινωνιακών Ρυθμιστών των χωρών της Λατινικής Αμερικής (The Latin American Forum of Telecommunications Regulators­REGU­ LATEL). Στο πλαίσιο της Συνόδου, υπεγράφη μνη­ μόνιο συνεργασίας μεταξύ του BEREC και της Διε­ θνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (International Telecommunication Union­ITU).
Radio Spectrum Policy Group
Η ΕΕΤΤ συμμετέχει στην Ομάδα Πολιτικής Ραδιο­ φάσματος (Radio Spectrum Policy Group­RSPG) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία είναι συμβουλευτική ομάδα υψηλού επιπέδου που επικουρεί την Ευρω­ παϊκή Επιτροπή στην ανάπτυξη της πολιτικής του ρα­ διοφάσματος. Το RSPG γνωμοδοτεί και εκδίδει εκθέ­ σεις, με στόχο την παροχή βοήθειας και συμβουλών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε στρατηγικό επίπεδο, προκειμένου να διασφαλίζεται η αποτελεσματική αξιοποίηση του ραδιοφάσματος, που απαιτείται για την εύρυθμη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς.
Το 2019, το RSPG συνέχισε τις εργασίες του, στο πλαίσιο του προγράμματος εργασιών για τα έτη 2018­2019, αναφορικά με τα ακόλουθα θέματα:
• Καθορισμός των ευρωπαϊκών θέσεων και υιο­ θέτηση πολιτικής διαπραγματεύσεων, για την επόμενη Παγκόσμια Διάσκεψη Τηλεπικοινωνιών για το ραδιοφάσμα (World Radiocommunication Conference­WRC­19).
• Προκλήσεις υλοποίησης των δικτύων και υπηρε­ σιών 5ης γενιάς (5G).
• Υποστήριξη κρατών μελών, παρακολούθηση ερ­ γασιών διεθνούς συντονισμού και προετοιμασίας απόδοσης για το Ψηφιακό Μέρισμα ΙΙ (ζώνη συ­ χνοτήτων 700MHz).
• Μελέτη επιπτώσεων του Ευρωπαϊκού Κώδικα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών στις διαδικασίες του RSPG.
• Διερεύνηση δυνατότητας διαμόρφωσης ενιαίας ενωσιακής πολιτικής για το ραδιοφάσμα, σχετικά με θέματα όπως, δημοπρασίες, μηχανισμοί αγο­ ράς, προτυποποίηση.
 ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ 2019
71
















































































   69   70   71   72   73