Page 67 - ΕΕΤΤ | ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ 2019
P. 67

    Επίσης, το 2019, η ΕΕΤΤ διαπίστωσε αποκλίσεις ως προς την τήρηση της διαδικασίας και λαμβάνοντας υπόψη την επικείμενη διεξαγωγή δημοτικών και πε­ ριφερειακών εκλογών, απέστειλε σχετικές συστά­ σεις στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), με στόχο την ελαχιστοποίησή τους.
5.2 Δράσεις για την ανάπτυξη της ταχυδρομικής αγοράς
5.2.1 Μητρώο ταχυδρομικών επιχειρήσεων
Το 2019, υποβλήθηκαν στην ΕΕΤΤ 221 αιτήματα ταχυδρομικών επιχειρήσεων για εγγραφή/διαγρα­ φή από το μητρώο ταχυδρομικών επιχειρήσεων ή τροποποίηση στοιχείων αρχικής δήλωσης. Από τα παραπάνω:
• 57 αιτήματα για εγγραφή εγκρίθηκαν, ενώ 21 απορρίφθηκαν.
• 131 αιτήματα για τροποποίηση στοιχείων εγκρί­ θηκαν, ενώ 4 απορρίφθηκαν.
• 8 επιχειρήσεις διεγράφησαν, κατόπιν αίτησής τους.
Επίσης, 34 επιχειρήσεις διεγράφησαν αυτεπαγγέλ­ τως, κατόπιν διεξαγωγής σχετικής ακρόασης, λόγω μη συμμόρφωσης με το κανονιστικό πλαίσιο.
5.2.2 Συλλογή και δημοσίευση στοιχείων της ταχυδρομικής αγοράς
Η ΕΕΤΤ συλλέγει ετησίως, από τις εγγεγραμμένες στο μητρώο της ταχυδρομικές επιχειρήσεις, ποσο­ τικά και ποιοτικά στοιχεία για την ταχυδρομική δρα­ στηριότητά τους. Στη συνέχεια, επεξεργάζεται τα στοιχεία και δημοσιεύει τα σχετικά αποτελέσματα στην ετήσια Επισκόπηση Αγορών ηλεκτρονικών επικοινωνιών και ταχυδρομικών υπηρεσιών89. Επί­ σης, αποστέλλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Σώμα Ευρωπαίων Ρυθμιστών για τις Ταχυδρομικές Υπηρεσίες (European Regulators Group for Postal Services­ERGP), στατιστικά στοιχεία.
Το 2019, η EETT προσάρμοσε τα ερωτηματολόγιά της, ώστε να συλλέγει στοιχεία για τις υπηρεσί­ ες διασυνοριακής παράδοσης δεμάτων, βάσει του νέου Κανονισμού (ΕΕ) 2018/644 (βλ. επίσης υποε­ νότητα 5.2.4). Τα στοιχεία συγκρίνονται με τα αντί­ στοιχα της ευρωπαϊκής και διεθνούς ταχυδρομικής αγοράς για την εξαγωγή συμπερασμάτων, τα οποία
αξιοποιούνται για μελλοντικές ρυθμιστικές δράσεις.
5.2.3 Σύστημα Παρακολούθησης Αγοράς
Η ΕΕΤΤ έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για την ανάπτυ­ ξη συστήματος παρακολούθησης της αγοράς ηλε­ κτρονικών επικοινωνιών και ταχυδρομικών υπηρε­ σιών, Σύστημα Παρακολούθησης Αγοράς, το οποίο θα αξιοποιεί εξελιγμένες τεχνικές και σύγχρονες διαδικασίες συλλογής, αποθήκευσης και επεξεργα­ σίας δεδομένων.
Το σύστημα θα συλλέγει πρωτογενή δεδομένα από τις υφιστάμενες βάσεις δεδομένων της ΕΕΤΤ, που τηρούν απολογιστικά στοιχεία της αγοράς ταχυ­ δρομικών υπηρεσιών, και από ερωτηματολόγια. Τα δεδομένα θα καταχωρούνται στην αποθήκη δεδομένων και θα αξιοποιούνται με κατάλληλο συνδυαστικό τρόπο, μέσω προηγμένης επιχειρη­ ματικής ευφυΐας, που θα επιτρέπει την παραγωγή αναφορών για την υποστήριξη των εργασιών πα­ ρακολούθησης της ταχυδρομικής αγοράς. Επίσης, με την υιοθέτηση καινοτόμων μεθόδων διάχυσης, παρουσίασης και οπτικοποίησης υψηλής ποιότητας αποτελεσμάτων, θα αναβαθμιστεί ο τρόπος διάχυ­ σης των στατιστικών προϊόντων της ΕΕΤΤ.
Επιπλέον, θα καταστεί εφικτή η αυτοματοποίηση και απλούστευση των διαδικασιών για τη συλλογή, επεξεργασία και ανταλλαγή δεδομένων, καθώς και η διάθεση των σχετικών αποτελεσμάτων. Παράλ­ ληλα, θα αναβαθμιστεί το επίπεδο ασφαλείας και διασφάλισης της εμπιστευτικότητας των πρωτογε­ νών δεδομένων. Σε αυτό το πλαίσιο, το σύστημα θα συμβάλει στην αποτελεσματικότερη παρακολούθη­ ση της αγοράς και την έγκυρη και έγκαιρη παροχή πληροφόρησης προς το ευρύ κοινό.
5.2.4 Εφαρμογή νέου Κανονισμού για τη δια­ συνοριακή παράδοση δεμάτων
Το 2019, η ΕΕΤΤ δημοσίευσε Κανονισμό90 για τις υπηρεσίες διασυνοριακής παράδοσης δεμάτων, εφαρμόζοντας τον Κανονισμό (ΕΕ) 2018/64491 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, ο οποίος εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων για την ενιαία ψηφιακή αγορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Στόχος του Κανονισμού, είναι η υποστήριξη της αποδοτικής λειτουργίας των υπηρεσιών παράδοσης δεμάτων και η αύξηση της διαφάνειας των σχετικών
Ταχυδρομικές υπηρεσίες
  89. Ενότητα για ΜΜΕ & Αναλυτές/Στοιχεία αγοράς/Ετήσια Επισκόπηση Αγορών από την ΕΕΤΤ, https://www.eett.gr/opencms/opencms/EETT/Journalists/MarketAnalysis/MarketReview/
90. Απόφαση ΕΕΤΤ 910/003/07­10­2019 (ΦΕΚ 4100/Β/08­11­2019). 91. Σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 1­6.
ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ 2019
67












































































   65   66   67   68   69