Page 16 - ΕΕΤΤ | ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ 2019
P. 16

     16
Εποπτικές και ελεγκτικές δράσεις:
•Yποδομές δικτύων: Ειδικά κλιμάκια πραγματο­ ποίησαν 48 ελέγχους και αυτοψίες στις υποδο­ μές δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών, για τον εντοπισμό δυσλειτουργιών και τη διασφάλιση της απρόσκοπτης παροχής υπηρεσιών νέας γενιάς και υπηρεσιών Τοπικού Βρόχου.
• Τήρηση υποχρεώσεων παρόχων προς καταναλω- τές: Διενεργήθηκαν 232 έλεγχοι σε παρόχους υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών, σχετι­ κά με την τήρηση των υποχρεώσεών τους προς τους καταναλωτές, οι οποίες απορρέουν από τους Κανονισμούς Γενικών Αδειών και φορητό­ τητας, καθώς και τον Κώδικα Δεοντολογίας για την παροχή υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινω­ νιών.
• Υπηρεσίες τρίτων: Συνεχίστηκαν οι έλεγχοι σε κα­ ταστήματα των παρόχων και Call Center με τα οποία συνεργάζονται, προκειμένου να διερευνηθεί η ύπαρξη τυχόν αποκλίσεων μεταξύ των στοιχεί­ ων τιμοκαταλόγου και εκείνων που είναι καταχω­ ρημένα στο Παρατηρητήριο Τιμών τηλεπικοινωνι­ ακών και ταχυδρομικών προϊόντων, Pricescope.
• Ακροάσεις: Διενεργήθηκαν 55 ακροάσεις για τη δι­ ερεύνηση παραβάσεων της νομοθεσίας περί ηλε­ κτρονικών επικοινωνιών.
Αναλυτικές πληροφορίες παρέχονται στα Κεφάλαια 2 και 3.
Τομέας φάσματος ραδιοσυχνοτήτων
Δράσεις για την προετοιμασία εκχώρησης φάσματος για την ανάπτυξη δικτύων 5ης γενιάς (5G):
•Συνεχίστηκε η προετοιμασία για τη διαδικασία χορήγησης δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτή­ των για την ανάπτυξη δικτύων 5G και ειδικότερα, εξετάστηκαν θέματα όπως προτεινόμενοι όροι και στάδια χορήγησης δικαιωμάτων, προσδιορισμός τιμής εκκίνησης, θέματα κοινής χρήσης υποδο­ μών, διευρυμένη κάλυψη σε λευκές περιοχές, μελέτη σκοπιμότητας παροχής κινήτρων για νεο­ εισερχόμενο πάροχο και πρόσβαση καθετοποιη­ μένων αγορών (vertical) σε δίκτυα 5G.
• Διεξήχθη δημόσια διαβούλευση αναφορικά με τη χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτή­ των στη ζώνη των 1500MHz.
• Παρατάθηκαν υφιστάμενα και χορηγήθηκαν νέα δικαιώματα χρήσης ραδιοσυχνοτήτων για τη δο­ κιμαστική λειτουργία δικτύων 5G.
Νέο κανονιστικό πλαίσιο για την αδειοδότηση κατα- σκευών κεραιών: Εκδόθηκε νέος Κανονισμός αδειο­
δότησης κατασκευών κεραιών στην ξηρά, ο οποίος εξειδικεύει διαδικασίες και ρυθμίζει ζητήματα του νέου νομοθετικού πλαισίου για την αδειοδότηση κατασκευών κεραιών.
Χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων:
Χορηγήθηκαν και τροποποιήθηκαν, κατά περί­ πτωση, δικαιώματα χρήσης ραδιοσυχνοτήτων για τη σταθερή υπηρεσία, τα ειδικά ραδιοδίκτυα, τις δορυφορικές υπηρεσίες επίγειων δορυφορικών σταθμών, καθώς και δορυφορικών σταθμών συλ­ λογής ειδήσεων.
Σύστημα Ηλεκτρονικής Υποβολής Αιτήσεων (ΣΗΛΥΑ) κατασκευών κεραιών: Χορηγήθηκαν νέες και τροπο­ ποιήθηκαν υφιστάμενες άδειες κατασκευών κεραι­ ών, και επίσης, εκδόθηκαν διαπιστωτικές πράξεις για την υπαγωγή κατασκευών κεραιών σε πρότυπες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις.
Θέματα ραδιοεξοπλισμού: Εκδόθηκε τεχνικός κανό­ νας που περιλαμβάνει τις ραδιοδιεπαφές για ραδιο­ εξοπλισμό κινητής υπηρεσίας ξηράς.
Εποπτικές και ελεγκτικές δράσεις:
• Διεξήχθησαν αυτεπάγγελτοι έλεγχοι ορθής χρή­ σης του φάσματος και διερεύνηση αιτημάτων/ καταγγελιών για θέματα που, μεταξύ άλλων, αφορούσαν σε παρεμβολές στις συχνότητες λή­ ψης των σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας, τη λειτουργία ειδικών ραδιοδικτύων και σταθμών ραδιοερασιτεχνών, παρεμβολές και καταγγε­ λίες για παροχή στοιχείων, έλεγχο νομιμότητας, τήρηση τεχνικών προδιαγραφών εκπομπής, πα­ ράνομες εκπομπές και παράνομες εγκαταστάσεις ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και κεραιών, καθώς και σε επιχειρήσεις διακοπής λειτουργίας παρά­ νομων εκπομπών.
• Προτεραιότητα δόθηκε στα ασύρματα δίκτυα που σχετίζονται με την προστασία της ανθρώπινης ζωής, καθώς και της δημόσιας και εθνικής ασφα­ λείας.
• Διενεργήθηκαν έλεγχοι σε συσκευές ραδιοεξοπλι­ σμού, προκειμένου να διαπιστωθεί ο βαθμός συμ­ μόρφωσης με το κανονιστικό πλαίσιο που εισήγα­ γε το ΠΔ 98/2017.
• Πραγματοποιήθηκαν 400 ακροάσεις και επιβλή­ θηκαν 330 πρόστιμα, κυρίως για κατασκευές κε­ ραιών σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, καθώς και για θέματα ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και ραδιοεξοπλισμού.
Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στα Κεφάλαια 2 και 4.











































































   14   15   16   17   18