Page 17 - ΕΕΤΤ | ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ 2019
P. 17

    Τομέας ταχυδρομικών υπηρεσιών
Επαλήθευση Καθαρού Κόστους Καθολικής Υπηρε- σίας: Υπεβλήθησαν στον Υπουργό Ψηφιακής Διακυ­ βέρνησης εκθέσεις για τα έτη 2017 και 2018, ανα­ φορικά με την επαλήθευση του Καθαρού Κόστους Καθολικής Υπηρεσίας (ΚΚΚΥ) του Φορέα Παροχής Καθολικής Υπηρεσίας (ΦΠΚΥ).
Αξιολόγηση τιμολογίων Καθολικής Υπηρεσίας: Αξιο­ λογήθηκαν και εγκρίθηκαν, υπό προϋποθέσεις, τα υποβληθέντα τιμολόγια Καθολικής Υπηρεσίας (ΚΥ) του ΦΠΚΥ.
Μέτρηση ποιότητας Καθολικής Υπηρεσίας: Αναφορικά με τη μέτρηση ποιότητας της ΚΥ, ο δείκτης ταχύτητας για το 2019 εκτιμήθηκε στο 76,3%, ενώ ο δείκτης αξιοπιστίας στο 96,4%. Οι δύο δείκτες σημείωσαν μικρή βελτίωση σε σχέση με το 2018. Επισημαίνεται ότι ο ΦΠΚΥ υπολειπόταν των στόχων ποιότητας που όφειλε να επιτύχει τα έτη 2018 και 2019.
Αναμόρφωση περιεχομένου Καθολικής Υπηρεσίας:
Εκπονήθηκε μελέτη, προκειμένου να επανεξετασθεί το περιεχόμενο και η ποιότητα της ΚΥ.
Έγκριση εγκατάστασης γραμματοθυρίδων: Εγκρίθη­ κε η εγκατάσταση 1.540 γραμματοθυρίδων, για την εξυπηρέτηση 1.434 νοικοκυριών σε 34 οικισμούς και 4 δήμους της χώρας, με ελλιπή οδαρίθμηση ή χωρίς μοναδικές ονομασίες οδών.
Συλλογή και δημοσίευση στοιχείων παρόχων ταχυ- δρομικών υπηρεσιών: Συνεχίστηκε η συλλογή πο­ σοτικών και ποιοτικών στοιχείων, σχετικά με την ταχυδρομική δραστηριότητα των εγγεγραμμένων στο μητρώο ταχυδρομικών επιχειρήσεων της ΕΕΤΤ.
Διερεύνηση καταγγελιών για παραβάσεις της νομο- θεσίας περί ελεύθερου ανταγωνισμού: Εξετάστηκαν οι καταγγελίες που υπέβαλαν ταχυδρομικές επιχει­ ρήσεις κατά του ΦΠΚΥ (ΕΛΤΑ), για υιοθέτηση κατα­ χρηστικών πρακτικών αποκλεισμού ανταγωνιστών, κατά παράβαση της νομοθεσίας περί ελεύθερου ανταγωνισμού.
Εφαρμογή νέου Κανονισμού για τη διασυνοριακή παράδοση δεμάτων: Εκδόθηκε Κανονισμός για τις υπηρεσίες διασυνοριακής παράδοσης δεμάτων κατ’ εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2018/644 του Ευ­ ρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, ο οποίος εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων για την ενιαία ψηφιακή αγορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).
Εποπτικές και ελεγκτικές δράσεις:
• Πραγματοποιήθηκαν 129 επιτόπιοι έλεγχοι σε επι­
χειρήσεις παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών, στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας, με στόχο τον έλεγχο του βαθμού συμμόρφωσης με το νομοθε­ τικό πλαίσιο και τους όρους της άδειάς τους.
• Διενεργήθηκαν έλεγχοι σε μη αδειοδοτημένες επιχειρήσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί τυχόν άσκηση παράνομης ταχυδρομικής δραστηριότη­ τας.
• Πραγματοποιήθηκαν 83 ακροάσεις και επιβλήθη­ καν 55 πρόστιμα.
Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται στο Κεφά­ λαιο 5.
Διεθνείς συνεργασίες
Το 2019, η ΕΕΤΤ ανέλαβε την Αντιπροεδρία του BEREC και του Σώματος Ευρωπαίων Ρυθμι­ στών για τις Ταχυδρομικές Υπηρεσίες (European Regulators Group for Postal Services­ERGP). Σε αυτό το πλαίσιο, διερευνήθηκαν οι προοπτικές και μελλοντικές εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στους τομείς ηλεκτρονικών επικοινωνιών και ταχυδρομι­ κών υπηρεσιών, καθώς επίσης καθορίστηκαν σχε­ τικές στρατηγικές κατευθύνσεις και απαραίτητες δράσεις, με στόχο την ενίσχυση του ανταγωνισμού προς όφελος των χρηστών. Παράλληλα, η EETT συνεργάστηκε και είχε κεντρικό ρόλο σε διεθνείς και ευρωπαϊκούς φορείς για θέματα ηλεκτρονικών επικοινωνιών, φάσματος ραδιοσυχνοτήτων και τα­ χυδρομικών υπηρεσιών.
Με τις παραπάνω δράσεις, συμμετέχει στη διαμόρ­ φωση των ρυθμιστικών εξελίξεων, προωθώντας παράλληλα τις ελληνικές θέσεις και αποκτώντας την απαραίτητη τεχνογνωσία, ώστε να ανταποκρί­ νεται στις σύγχρονες προκλήσεις.
Σχετικές πληροφορίες παρέχονται στο Κεφάλαιο 6.
 ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ 2019
17













































































   15   16   17   18   19