Page 91 - ΕΕΤΤ | ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ 2019
P. 91

    7.6.2 Σύστημα Διαχείρισης Φάσματος Ραδιο­ συχνοτήτων
Στις αρχές του 2019, ολοκληρώθηκε η δημόσια δια­ βούλευση που διεξήγαγε η ΕΕΤΤ για το σχέδιο Τεύ­ χους Διακήρυξης, σχετικά με την προμήθεια ολοκλη­ ρωμένου πληροφοριακού ΣΔΦ, με ενσωματωμένη πλατφόρμα ηλεκτρονικής υποβολής αιτημάτων. Η ΕΕΤΤ, αφού επεξεργάστηκε τα σχόλια, υπέβαλε το αναμορφωμένο σχέδιο Τεύχους Διακήρυξης στην αρμόδια Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΠΑνΕΚ (ΕΥΔ­ΕΠΑνΕΚ) και έλαβε τη «Θετική Γνώμη»124. Στη συνέχεια, προκήρυξε τον σχετικό διαγωνισμό, ο οποίος αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2020.
Το ΣΔΦ125 αναμένεται να συμβάλει στην:
• Αποτελεσματικότερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων/ομάδων χρηστών, των οποίων η οικονομική δραστηριότητα βασίζεται στη χρήση του φάσματος ραδιοσυχνοτήτων.
• Βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων της ΕΕΤΤ, σε επί­ πεδο ανθρώπινου δυναμικού και τεχνολογικού εξοπλισμού.
• Επιτάχυνση των επενδύσεων και της ανάπτυξης της αγοράς ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
7.6.3 Σύστημα Εποπτείας Φάσματος
Το 2019, η ΕΕΤΤ τροποποίησε την απόφαση έντα­ ξης του ΣΕΦΕ126, διαχωρίζοντας το φυσικό του αντικείμενο σε 7 επιμέρους υποέργα, προκειμένου να μεγιστοποιήσει τον ανταγωνισμό ανά θεματική ενότητα και να ανταποκριθεί πιο αποτελεσματικά στις αυξημένες ανάγκες διαχείρισής του. Στη συ­ νέχεια, η ΕΕΤΤ έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο Τεύχους Διακήρυξης για τα υποέργα «Προ­ μήθεια φορητών αναλυτών φάσματος» και «Προ­ μήθεια υπερελαφρειών δεκτών εποπτείας φάσμα­ τος ραδιοσυχνοτήτων»127.
7.6.4 Σύστημα Εποπτείας Φάσματος Δορυ­ φορικών επικοινωνιών
Η ΕΕΤΤ εκπόνησε, το 2019, αναλυτική μελέτη για την ανάπτυξη σύγχρονου και ολοκληρωμέ­ νου ΣΕΦΔ, το οποίο στη συνέχεια, εντάχθηκε στο ΕΠΑνΕΚ128. Η διακήρυξη του έργου αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2020.
Το συγκεκριμένο σύστημα θα υποστηρίζει το σύνο­ λο των ενεργειών που απαιτούνται για την ταχεία, πλήρη και αυτοματοποιημένη εξυπηρέτηση των δημοσίων φορέων και των επιχειρήσεων που αξιο­ ποιούν ή/και βασίζονται σε δορυφορικές συχνότη­ τες για τη δραστηριοποίησή τους στον χώρο των δορυφορικών και άλλων διαστημικών υπηρεσιών, καθώς και των πολιτών­καταναλωτών, οι οποίοι τυχόν λαμβάνουν δορυφορικές υπηρεσίες. Με την υλοποίηση του ΣΕΦΔ, η ΕΕΤΤ θα εκχωρεί ταχύτερα δικαιώματα χρήσης, θα εποπτεύει πιο αποτελεσμα­ τικά το φάσμα ραδιοσυχνοτήτων ως προς τις δορυ­ φορικές επικοινωνίες και θα διαχειρίζεται πιο αυτο­ ματοποημένα το Εθνικό Μητρώο Ραδιοσυχνοτήτων.
7.6.5 Σύστημα Εποπτείας Φάσματος στον Τρισδιάστατο Χώρο
Η ΕΕΤΤ, στο πλαίσιο υποβολής προτάσεων129 σχετι­ κά με την προετοιμασία και την ωρίμανση έργων για υλοποίηση/συγχρηματοδότηση την προγραμματική περίοδο 2021­2027, υπέβαλε μελέτη στη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΓΤΤ) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, για τη χρηματοδότηση του ΣΕΦΤΧ και έλαβε έγκρι­ ση. Η μελέτη αποσκοπεί στη δημιουργία προδια­ γραφών για την υλοποίηση του κυρίως έργου. Η συνολική επιδίωξη είναι η οργανωτική και τεχνολο­ γική αναβάθμιση της ΕΕΤΤ σε θέματα διαχείρισης, παρακολούθησης και εποπτείας του φάσματος στο ευρυζωνικό περιβάλλον 5G, το περιβάλλον δικτύ­ ων και διασυνδέσεων μεταξύ Ανθρώπου­με­Μηχα­ νή (Human­to­Machine) και Μηχανής­με­Μηχανή (Machine­to­Machine­M2M), καθώς και του IoT.
Με το συγκεκριμένο έργο, η ΕΕΤΤ, μεταξύ άλλων, θα:
• Αναπτύξει νέες διαδικασίες εποπτείας του φάσμα­ τος, προσφέροντας υψηλή προστιθέμενη αξία στις εγχώριες ασύρματες υπηρεσίες, συμπεριλαμβα­ νομένου του 5G (μέσω της καθαρότητας του δια­ θέσιμου και χρησιμοποιούμενου σπάνιου εθνικού πόρου).
• Αξιοποιήσει τις αναφυόμενες συνέργειες και θα προάγει τη συνεργασία με ακαδημαϊκούς/ερευ­ νητικούς, τεχνολογικούς και άλλους οικονομικούς φορείς, ιδίως στη χώρα μας, οι οποίοι σχετίζονται με το φάσμα ραδιοσυχνοτήτων.
Εσωτερική οργάνωση και λειτουργία
  124. Αρ. πρωτ. Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης 1567/Β4/81/13­03­2019.
125. https://www.eett.gr/opencms/opencms/EETT/EETT/ESPA/SDF/sdf_prog.html 126. Απόφαση τροποποίησης ένταξης 5992/292/Β4/14­10­2019.
127. https://www.eett.gr/opencms/opencms/EETT/EETT/ESPA/SEFE/sefe_prog.html 128. Απόφαση Ένταξης 4337/743/A2/28­06­2019.
129. Αρ. Πρωτ. Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης 108603/15­10­2018.
ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ 2019
91












































































   89   90   91   92   93