Page 52 - ΕΕΤΤ | ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ 2019
P. 52

     52
• Ασύρματες συσκευές σταθερής τηλεφωνίας τεχνο­ λογίας DECT 6.0 ή/και ασύρματες συσκευές χωρίς σήμανση CE.
•Παρασιτικές εκπομπές από οικιακά συστήματα ενίσχυσης τηλεοπτικών σημάτων, ασύρματες συ­ σκευές σταθερής τηλεφωνίας DECT, συστήματα ευρυεκπομπής ραδιοφωνικών σταθμών και δια­ τάξεις ηλεκτρικής ενέργειας.
• Συστήματα αναμεταδοτών των σημάτων κινητής τηλεφωνίας (repeater).
• Ασύρματοι αισθητήρες συναγερμών.
• Οικιακά συστήματα ασύρματης μετάδοσης εικόνας
(video sender).
Επισημαίνεται ότι, ειδικά για τις συσκευές τεχνολο­ γίας DECT 6.0, δεν επιτρέπεται η διάθεση, λειτουρ­ γία και χρήση τους στην ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά, επειδή λειτουργούν σε ζώνη συχνοτήτων (1920­1930MHz), η οποία χρησιμοποιείται (στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη) για υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας. Από ελέγχους που πραγματο­ ποίησε η ΕΕΤΤ στην αγορά, δεν διαπιστώθηκε διά­ θεση των συγκεκριμένων συσκευών, ενώ το σύνο­ λο των συσκευών που εντοπίστηκαν, είχε αγοραστεί εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).
Ειδικά ραδιοδίκτυα
Η ΕΕΤΤ εξέδωσε συνολικά 100 αποφάσεις που σχε­ τίζονταν με ειδικά ραδιοδίκτυα και συγκεκριμένα:
• 66 για χορήγηση νέων δικαιωμάτων ή τροποποίη­ ση υφιστάμενων.
• 27 για ανάκληση υφιστάμενων δικαιωμάτων, μετά από αίτημα των κατόχων τους.
• 7 για χορήγηση προσωρινών δικαιωμάτων σχετι­ κά με την κάλυψη εκδηλώσεων.
Επίσης, η ΕΕΤΤ έλαβε συνολικά 30 αιτήματα/καταγ­ γελίες για ειδικά ραδιοδίκτυα. Από αυτά, 24 περι­ πτώσεις αφορούσαν στον έλεγχο παρεμβολών σε συστήματα τηλεχειρισμού και οικιακές ηλεκτρονι­ κές συσκευές, καθώς και στον έλεγχο νομιμότητας κεραιοσυστημάτων ραδιοδικτύων. Επισημαίνεται ότι προβλήματα στη λειτουργία των συστημάτων τηλεχειρισμού μικρής εμβέλειας σε μία περιοχή προκύπτουν συνήθως στις περιπτώσεις που η συ­ σκευή εκπέμπει συνεχόμενα ή/και λειτουργεί με διαφορετικά τεχνικά χαρακτηριστικά, λόγω κατα­ σκευής ή βλάβης. Οι υπόλοιπες 6 καταγγελίες αφο­ ρούσαν σε παρεμβολές σε ειδικά ραδιοδίκτυα και
διαπιστώθηκε ότι η πλειονότητα των προβλημάτων οφειλόταν σε χρήση μη αδειοδοτημένων συχνοτή­ των και σε παρασιτικές εκπομπές.
4.1.4 Δορυφορικές υπηρεσίες
Για την αποφυγή παρεμβολών, η ΕΕΤΤ συντόνισε τους εγχώριους και διεθνείς επίγειους δορυφορι­ κούς σταθμούς με τα υφιστάμενα επίγεια δίκτυα σταθερής και δορυφορικής υπηρεσίας, σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπονται από τη Διε­ θνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών (International Tele­ communication Union­ITU).
Επιπλέον, προέβη στις ακόλουθες ενέργειες:
• Χορήγησε 5 δικαιώματα χρήσης ραδιοσυχνοτή­ των.
• Τροποποίησε 3 υφιστάμενα δικαιώματα και ανα­ νέωσε ένα.
• Εξέτασε ένα αίτημα χορήγησης χρήσης ραδιο­ συχνότητας για τη Δορυφορική Υπηρεσία Εξε­ ρεύνησης της Γης (Earth Exploration Satellite Service­EESS).
• Απέστειλε στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης (ΥΨΗΠΤΕ)71 τα τεχνικά στοιχεία 5 επίγειων δορυφορικών σταθ­ μών για ανακοίνωση στην ITU και δημοσίευση στο Master International Frequency Register (MIFR).
Δοκιμαστικές εκπομπές
Το 2019, κατόπιν σχετικής αίτησης, η ΕΕΤΤ χορή­ γησε72 προσωρινά δικαιώματα χρήσης ραδιοσυχνο­ τήτων για δοκιμαστική λειτουργία σε δορυφορικό σταθμό, ο οποίος χρησιμοποιεί τις συχνότητες για ελέγχους και δοκιμές σε δορυφόρο που θα χρησι­ μοποιηθεί για την παροχή υπηρεσιών υψηλής χω­ ρητικότητας. Επίσης, η ΕΕΤΤ έγινε αποδέκτης μίας καταγγελίας που αφορούσε σε έλεγχο νομιμότητας εγκατεστημένων κεραιών δορυφορικής εκπομπής/ λήψης.
4.1.5 Υποστηρικτικές υπηρεσίες στη μετάδοση ήχου και εικόνας
Η ΕΕΤΤ χορηγεί μόνιμα δικαιώματα χρήσης ραδιο­ συχνοτήτων, για την κάλυψη των αναγκών των ρα­ διοφωνικών/τηλεοπτικών σταθμών (ζεύξεις μετα­ φοράς σήματος) ή προσωρινά δικαιώματα χρήσης ραδιοσυχνοτήτων, για την κάλυψη προγραμματι­ σμένων γεγονότων με μέγιστη διάρκεια τους 2 μή­
 71. Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης από 08­07­2019 και στο εξής.
72. Απόφαση ΕΕΤΤ 860/002/23­07­2018 (ΦΕΚ 3919/Β/10­09­2018), όπως εκάστοτε ισχύει.







































































   50   51   52   53   54