Page 51 - ΕΕΤΤ | ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ 2019
P. 51

    Φάσμα ραδιοσυχνοτήτων
4.1 Διαχείριση και εποπτεία φάσματος
4.1.1 Δικαιώματα χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στη ζώνη 3400­3800MΗz
Το 2019, συνεχίστηκε η προετοιμασία για τη διά­ θεση της ζώνης των 3400­3800ΜHz (βλ. επίσης Κεφάλαιο 2), με στόχο την ανάπτυξη δικτύων 5ης γενιάς (5G), εστιάζοντας, μεταξύ άλλων, στις ακό­ λουθες θεματικές ενότητες:
• Εναρμόνιση ζώνης.
• Υφιστάμενες χρήσεις και δυνατότητες αναδιοργά­
νωσης της ζώνης.
• Συγχρονισμός δικτύων, καθώς και θέματα συνύπαρ­
ξης μεταξύ 5G MFCN (Mobile/Fixed Communication Networks) και άλλων υπηρεσιών/δικτύων.
Η ΕΕΤΤ συμμετείχε σε σειρά συναντήσεων με τους υφιστάμενους και δυνητικούς χρήστες της ζώνης, την Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ) και το Υπουρ­ γείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το ζήτημα της βέλτιστης γεωγραφικής/φασματικής χωροθέτησης στη ζώνη των 3400­3800ΜΗz, λαμβάνοντας υπό­ ψη τη χρήση της από τα δημόσια αγροτικά δίκτυα.
4.1.2 Σταθερή υπηρεσία
Οι ραδιοζεύξεις της σταθερής υπηρεσίας χρησιμο­ ποιούνται εκτενώς, αφενός από παρόχους δικτύων κινητών επικοινωνιών για υποστήριξη των υποδο­ μών τους και αφετέρου από παρόχους σταθερής τη­ λεφωνίας και υπηρεσιών Διαδικτύου για ασύρματη διασύνδεση στα δίκτυά τους, κυρίως σε περιοχές όπου δεν είναι εύκολη η δημιουργία ενσύρματου δικτύου (χαλκού ή οπτικών ινών). Επίσης, χρησι­ μοποιούνται από ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς για μεταφορά προγράμματος από το ση­ μείο παραγωγής (studio) στο κέντρο εκπομπής. Για τη λειτουργία των συγκεκριμένων δικτύων απαιτεί­ ται, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, χορήγηση σχετικού δικαιώματος χρήσης ραδιοσυχνοτήτων.
Το 2019, η ΕΕΤΤ χορήγησε:
• 1.477 νέα δικαιώματα χρήσης ραδιοσυχνοτήτων δισημειακών ραδιοζεύξεων, που αφορούσαν, πρωτίστως, σε δίκτυα κορμού παρόχων υπηρε­
σιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
• 25 δικαιώματα χρήσης ραδιοσυχνοτήτων για την
κάλυψη ιδίων αναγκών, κατά κύριο λόγο, για τη μεταφορά ραδιοφωνικού/τηλεοπτικού προγράμ­ ματος από το σημείο παραγωγής στο κέντρο εκ­ πομπής.
Επίσης, η ΕΕΤΤ έλαβε 13 αιτήματα/καταγγελίες για έλεγχο νομιμότητας και παρεμβολές σε συστήματα σταθερής υπηρεσίας:
• 8 για έλεγχο νομιμότητας δικτύων WiFi.
• 4 για έλεγχο παρεμβολών σε αδειοδοτημένη ραδιο­
ηλεκτρική ζεύξη.
• 1 για παρεμβολή, της οποίας η πηγή εντοπίστηκε.
Η ΕΕΤΤ διερεύνησε τα παραπάνω αιτήματα/καταγ­ γελίες, διεξάγοντας επιτόπιους ελέγχους και παύο­ ντας τις παρεμβολές, όπου αυτές διαπιστώθηκαν. Επιπλέον, διεξήγαγε αυτεπάγγελτους ελέγχους και εντόπισε 54 περιπτώσεις χρήσης ραδιοσυχνότη­ τας για μεταφορά προγράμματος ραδιοφωνικών/ τηλεοπτικών σταθμών, χωρίς να έχει χορηγηθεί το απαραίτητο δικαίωμα χρήσης. Στις συγκεκριμέ­ νες περιπτώσεις, απεστάλησαν επιστολές για τη συμμόρφωση των σταθμών με τη νομοθεσία, ενώ κλήθηκαν σε ακρόαση οι σταθμοί που δεν συμμορ­ φώθηκαν. Επιπλέον, σε ακρόαση οδηγήθηκαν 15 περιπτώσεις χρήσης συχνότητας ραδιοζεύξης, χω­ ρίς χορήγηση του απαιτούμενου δικαιώματος, οι οποίες είχαν εντοπισθεί εντός του 2018.
4.1.3 Κινητή υπηρεσία
Δίκτυα κινητών επικοινωνιών
Το 2019, υποβλήθηκαν στην ΕΕΤΤ 69 καταγγελίες για παρεμβολές στις συχνότητες λήψης των σταθ­ μών βάσης, με τους οποίους επικοινωνούν οι συ­ σκευές κινητής τηλεφωνίας των χρηστών. Η ΕΕΤΤ διεξήγαγε μετρήσεις με χρήση των σταθερών και κι­ νητών σταθμών εποπτείας που διαθέτει, προκειμέ­ νου να διερευνήσει τις καταγγελίες. Πραγματοποιή­ θηκαν όλες οι απαραίτητες ενέργειες και έπαυσε το σύνολο σχεδόν των παρεμβολών.
Τα προβλήματα οφείλονταν κυρίως στα ακόλουθα θέματα:
 ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ 2019
51






































































   49   50   51   52   53