Page 55 - ΕΕΤΤ | ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ 2019
P. 55

    • Η τήρηση ηλεκτρονικού φακέλου για κάθε κατα­ σκευή κεραίας, με το σύνολο των δικαιολογητι­ κών, και η δημοσιοποίηση των φακέλων αδειών κατασκευών κεραιών.
• Η πραγματοποίηση επιτόπιων ελέγχων από ελε­ γκτές δόμησης, πριν την οριστική ηλεκτροδότηση και την έναρξη λειτουργίας κάθε κατασκευής κε­ ραίας.
• Η διενέργεια ελέγχων επί θεμάτων ηλεκτρομαγνη­ τικής ακτινοβολίας και πολεοδομικών θεμάτων εντός αυστηρού χρονοδιαγράμματος, για όλες τις κατασκευές κεραιών που θα καταγράφονται με αδειοδοτικές εκκρεμότητες.
• Η παροχή ειδικής μέριμνας για τα κεραιοσυστήματα τηλεοπτικής ευρυεκπομπής, μέχρι την ολοκλήρωση της απελευθέρωσης του Ψηφιακού Μερίσματος ΙΙ.
• Η θέσπιση απλοποιημένης διαδικασίας αναβάθ­ μισης των κατασκευών κεραιών που είναι ανα­ γκαίες για την ανάπτυξη των δικτύων 4G και 5G.
• Ο καθορισμός ειδικών διαδικασιών για τις παραμε­ θόριες ζώνες της χώρας και τις υποεξυπηρετούμενες περιοχές της ελληνικής επικράτειας, καθώς και για τις ειδικές κατηγορίες κατασκευών κεραιών (μικρές κεραίες, κεραίες ΕΚΚΧΟ) που αναμένεται να αποτε­ λέσουν βασικό εργαλείο ανάπτυξης των δικτύων 5G.
• Η ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος για τη μονοαπευθυντική διαχείριση των καταγγελιών που αφορούν σε παραβάσεις της νομοθεσίας για την εγκατάσταση και λειτουργία κατασκευών κεραιών.
Νέο κανονιστικό πλαίσιο για τις άδειες κατα- σκευών κεραιών στην ξηρά
Ο νέος Κανονισμός73 αδειοδότησης κατασκευών κε­ ραιών της ΕΕΤΤ, που τέθηκε σε ισχύ στα τέλη του 2019, εξειδικεύει διαδικασίες και ρυθμίζει ζητήματα του νέου σχετικού νομοθετικού πλαισίου, τα κύρια σημεία του οποίου αναφέρθηκαν παραπάνω.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη διαδικασία έκδοσης και τροποποίησης αδειών κατασκευών κεραιών μέσω του ΣΗΛΥΑ. Συγκεκριμένα, στην πρώτη περί­ πτωση, ο ενδιαφερόμενος καταθέτει ηλεκτρονικό φάκελο, τον οποίο εξετάζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες αποκλειστικά μέσω του ΣΗΛΥΑ. Όσον αφορά στην τροποποίηση κατασκευών κεραιών που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, ο κάτοχος οφείλει να υπο­ βάλει σχετική δήλωση, χωρίς να απαιτείται εκ νέου έκδοση/τροποποίηση της υφιστάμενης άδειας.
Ο Κανονισμός προβλέπει επίσης τη δημοσιοποίη­ ση του συνόλου των εγγράφων που σχετίζονται με την αδειοδότηση των κατασκευών κεραιών, μέσω της Ενημερωτικής Πύλης Κατασκευών Κεραιών, keraies.eett.gr. Επιπλέον, ρυθμίζονται επιμέρους ζητήματα που αφορούν στις διοικητικές διαδικασί­ ες, όπως οι προϋποθέσεις ανάκλησης χορηγηθεί­ σας άδειας, οι περιπτώσεις υποχρεωτικής διακοπής λειτουργίας κατασκευών κεραιών, η διαδικασία με­ ταβίβασης κατασκευών κεραιών, καθώς και θέματα επιβολής διοικητικών κυρώσεων. Ο Κανονισμός πε­ ριέχει μεταβατικές διατάξεις για τη ρύθμιση θεμά­ των που ανακύπτουν αναφορικά με την εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαισίου.
4.2.2 Δηλώσεις κατασκευών κεραιών ραδιο­ φωνικών σταθμών
Η ΕΕΤΤ δημοσιεύει στο keraies.eett.gr, αντλώντας πληροφορίες από το ΣΗΛΥΑ, τις ολοκληρωμένες δηλώσεις για τα κεραιοσυστήματα των ραδιοφωνι­ κών σταθμών74. Επισημαίνεται ότι τα κεραιοσυστή­ ματα των νομίμως λειτουργούντων ραδιοφωνικών σταθμών είχαν εξαιρεθεί από τη διαδικασία χορήγη­ σης άδειας κατασκευής κεραίας του Ν.2801/2000, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδότησης των ραδιοφωνικών σταθμών και θεσπίστηκε η υπο­ χρέωση δήλωσής τους στην ΕΕΤΤ. Η υποχρέωση ισχύει επίσης για την ΕΡΤ ΑΕ και όλα τα κεραιο­ συστήματα, τα οποία μεταδίδουν ή αναμεταδίδουν ραδιοφωνικές εκπομπές του δημοσίου ραδιοτηλεο­ πτικού φορέα.
Σύμφωνα με τον νέο νόμο, Ν.4635/201975 (βλ. επίσης υποενότητα 4.2.1), η παραπάνω εξαίρεση εξακολουθεί να ισχύει. Επιπλέον, υφιστάμενες κε­ ραίες ραδιοφωνικών σταθμών, που δεν δηλώθηκαν εμπρόθεσμα, μπορούν να συνεχίσουν να λειτουρ­ γούν έως την αδειοδότησή τους, εφόσον υποβλη­ θεί σχετική δήλωση εντός 6 μηνών από τη δημοσί­ ευση του νόμου.
Έως τις 31 Ιανουαρίου 2019, είχαν εγγραφεί 781 νομίμως λειτουργούντες ραδιοφωνικοί σταθμοί, ενώ στο ΣΗΛΥΑ υπήρχαν ενεργές 2.076 δηλώσεις που αφορούσαν σε πρωτεύουσες και δευτερεύου­ σες θέσεις εκπομπής. Από αυτές, 812 δημοσιεύθη­ καν στο ΣΗΛΥΑ και η διαδικασία βρίσκεται στο στά­ διο ολοκλήρωσης.
Φάσμα ραδιοσυχνοτήτων
  73. Απόφαση ΕΕΤΤ 919/026/16­12­2019 (ΦΕΚ 4872/Β/31­12­2019). 74. Ν.4313/2014, άρθρο 61.
75. Ν.4635/2019, άρθρο 39, παρ. 6 (ΦΕΚ 167/Α/30­10­2019).
ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ 2019
55















































































   53   54   55   56   57