ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ


Η ΕΕΤΤ
Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες
Ταχυδρομικές Υπηρεσίες
Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις
Ομιλίες / Συνεντεύξεις
Εκδηλώσεις
Έντυπα
Videos
Επικοινωνία




non_photo  non_photo

non_photo  non_photo


Κατασκευές κεραιών & Κεραίες και ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία  non_photo



   Παρουσίαση του έργου της ΕΕΤΤ στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών κατά το διάστημα 2/2006 - 4/2007 και Έγκριση του RUO

 

                                                                                                             9 Μαΐου 2007            

Κομβικό σημείο για την τηλεπικοινωνιακή αγορά η «απελευθέρωση» του Τοπικού Βρόχου. Νέα εποχή για τις Ψηφιακές Επικοινωνίες εγκαινιάζει η πρόσφατη απόφαση της ΕΕΤΤ σχετικά με την έγκριση του RUO

Το έργο που επιτέλεσε η ΕΕΤΤ στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών κατά το διάστημα Φεβρουαρίου 2006- Απριλίου 2007, παρουσίασε σήμερα σε Συνέντευξη Τύπου, ο Πρόεδρος της ΕΕΤΤ, Καθηγητής Νικήτας Αλεξανδρίδης, με αφορμή την πρόσφατη δημοσίευση της απόφασης της ΕΕΤΤ σχετικά με την έγκριση της νέας Προσφοράς Αναφοράς του ΟΤΕ (RUO) για την παροχή Αδεσμοποίητης Πρόσβασης στον Τοπικό Βρόχο (ΑΠΤΒ).

Ο Πρόεδρος της ΕΕΤΤ ανέφερε ότι κλείνει πλέον ο κύκλος προετοιμασίας και ενσωμάτωσης του κοινοτικού ρυθμιστικού πλαισίου στην Ελληνική νομοθεσία και ανοίγει τώρα το νέο και σπουδαιότερο κεφάλαιο της σωστής και αποτελεσματικής εφαρμογής του νέου εθνικού ρυθμιστικού πλαισίου.  Η επιτυχία αυτής της νέας φάσης θεωρείται πολύ κρίσιμη για την περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη της χώρας, κυρίως μέσω των νέων τεχνολογιών της πληροφορικής και των ψηφιακών επικοινωνιών.  

Με την έγκριση και δημοσίευση της νέας Προσφοράς Αναφοράς για την Αδεσμοποίηση του Τοπικού Βρόχου, εγκαινιάζεται μια νέα εποχή στις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες της χώρας μας,  σε ένα πλήρως απελευθερωμένο περιβάλλον υποδομής δικτύου, γεγονός το οποίο θα λειτουργήσει ευεργετικά τόσο για την ποιότητα των υπηρεσιών, όσο και για την τιμολόγησή τους.  Παράλληλα, αναμένεται να δημιουργήσει δυναμικό πεδίο ευκαιριών για περισσότερες επενδύσεις στην αγορά των Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, με αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη νέων πρωτοποριακών  εφαρμογών.  Η συγκεκριμένη απόφαση σηματοδοτεί την αρχή μίας νέας εποχής για τις Ψηφιακές Επικοινωνίες της χώρας μας καθώς ορίζει τις προϋποθέσεις και τις διαδικασίες, με βάση τις οποίες ο ΟΤΕ παρέχει τις αναγκαίες υπηρεσίες και ευκολίες πρόσβασης στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, προκειμένου οι τελευταίοι να παρέχουν υπό όρους ανταγωνιστικούς υπηρεσίες ΑΠΤΒ στους καταναλωτές.

Μέσω της ΑΠΤΒ, οι Έλληνες καταναλωτές μπορούν να επιλέξουν άλλους, εκτός του ΟΤΕ, τηλεπικοινωνιακούς παρόχους για την παροχή σταθερής τηλεφωνίας αλλά και πρωτοπόρων υπηρεσιών όπως το λεγόμενο «γρήγορο» internet, την ΙP τηλεφωνία (VoIP) και συνδρομητική τηλεόραση (IPTV).  Στην περίπτωση αυτή, ο Τοπικός Βρόχος δηλαδή το τμήμα του τηλεφωνικού δικτύου που συνδέει το χώρο του συνδρομητή με το Αστικό Κέντρο (Α/Κ) του ΟΤΕ, απελευθερώνεται («αδεσμοποιείται») και αποδίδεται με εκμίσθωση χρήσης από τον ΟΤΕ στον τηλεπικοινωνιακό πάροχο, ο οποίος μπορεί να το χρησιμοποιεί για την παροχή στον συνδρομητή των εν λόγω υπηρεσιών.       
 
 Όπως τόνισε ο κ. Αλεξανδρίδης « Η αγορά βρίσκεται πλέον σε ένα κρίσιμο και ταυτόχρονα κομβικό σημείο. Το τηλεπικοινωνιακό σκηνικό αλλάζει ριζικά καθώς με την απελευθέρωση του Τοπικού Βρόχου διαμορφώνονται πλέον εκείνες οι ρυθμιστικές συνθήκες που θα επιτρέψουν την αγορά να ανέβει στο επόμενο «σκαλοπάτι» του ανταγωνισμού που θα επιτρέψει όχι μόνο τον ανταγωνισμό σε επίπεδο νέων εφαρμογών και υπηρεσιών αλλά κυρίως τον «ανταγωνισμό βάσει επενδύσεων σε υποδομές».

Αναφερόμενος στο ρόλο που θα διαδραματίσει η ΕΕΤΤ στο νέο επιχειρηματικό περιβάλλον, όπου, μεταξύ άλλων,  οι συμμαχίες, οι  συγχωνεύσεις και η εμφάνιση νέων « παικτών» επιφέρουν ταχείες αλλαγές στις συνθήκες ανταγωνισμού, ο κ. Αλεξανδρίδης δήλωσε: «Το έργο της ΕΕΤΤ δε σταματά. Αντιθέτως οι εποπτικές και ελεγκτικές δράσεις της θα ενταθούν, και σε κάθε περίπτωση καταστρατήγησης της νομοθεσίας θα παρεμβαίνει άμεσα. Παρά τους αναπόφευκτους και αναμενόμενους κλυδωνισμούς που επιφέρουν οι νέες συνθήκες, η ΕΕΤΤ πράττει το καθήκον της στο ακέραιο, θέτοντας την εμπειρία και τα ρυθμιστικά εργαλεία της στην υπηρεσία της ανάπτυξης των ψηφιακών επικοινωνιών και τη ελληνικής οικονομίας…Στο πλαίσιο αυτό, ένας ακόμη στόχος της ΕΕΤΤ είναι η προστασία, «εκπαίδευση» και παροχή ολοκληρωμένης πληροφόρησης στους καταναλωτές, έτσι ώστε να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν συνειδητές επιλογές σύγχρονων, ποιοτικών και  οικονομικά προσιτών υπηρεσιών καθώς και να έλθουν πιο κοντά στις νέες τεχνολογίες».

Περαιτέρω, ο κ. Αλεξανδρίδης παρουσίασε αναλυτικά τις δράσεις της ΕΕΤΤ, μετά τη ψήφιση του νέου Νόμου 3431/2006 για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, οι οποίες επικεντρώθηκαν σε τρεις άξονες: (i) την πλήρη εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με το ευρωπαϊκό Κανονιστικό Πλαίσιο, (ii) τη διασφάλιση του υγιούς ανταγωνισμού και την προάσπιση των συμφερόντων του καταναλωτή (iv) την περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, με έμφαση στις ευρυζωνικές υπηρεσίες.

 Ο κ. Αλεξανδρίδης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις αρμοδιότητες της ΕΕΤΤ, βάσει του νέου Νόμου, στις υποχρεώσεις του ΟΤΕ και των άλλων παρόχων, στις κυρώσεις που δύναται να επιβάλλει η ΕΕΤΤ σε περιπτώσεις μη τήρησης των υποχρεώσεων αυτών, καθώς επίσης και στις διαδικασίες (κυρίως εξωγενείς) που καθυστερούν/ δυσχεραίνουν το έργο της και την αποτελεσματικότητά της. Τέλος, αναφέρθηκε στις κυριότερες δράσεις του Επιχειρησιακού σχεδίου που υλοποιεί η ΕΕΤΤ για το έτος 2007 και χαρακτήρισε τη διεύρυνση της Ευρυζωνικότητας ως έναν από τους βασικότερους στρατηγικούς στόχους, η επίτευξη του οποίου έχει εξαιρετική σημασία, όχι μόνο για το μέλλον της αγοράς των ηλεκτρονικών επικοινωνιών αλλά και για τη συνολική βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας.

Παρουσίαση 

Για περισσότερες πληροφορίες: κα Δ. Νικολακοπούλου, Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων, τηλ. 210 615 1011  e-mail: dnikol@eett.gr









non_photos
Για Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ): Με χρήση του mouse: Πατήστε το πλήκτρο Ctrl και κυλήστε το ροδάκι του mouse για μεγέθυνση ή σμίκρυνση.
Με χρήση του πληκτρολογίου: Πατήστε το πλήκτρο Ctrl και το πλήκτρο (+) για Μεγέθυνση ή το πλήκτρο Ctrl και (-) για σμίκρυνση.